Lasagne och gryta gjord på linser

Med mer vegetarisk kost kan du skona både miljön, kroppen och plånboken. Här kommer två recept på mat du kan laga av linser!

lasagne, gryta, linser, kokosmjölk, recept, vegetariskt, mat

Lasagne, 5 portioner:

  • 1 burk passerade tomater
  • 1 dl röda linser
  • 500 gram keso 4%
  • 2 morötter
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 squash
  • 12-14 lasagneplattor
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 150 gram fetaost 10%
  • 2 msk olja
  • Svartpeppar och salt

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skölj linserna, skala och riv morötterna och hacka lök och vitlök. Skär squashen på längden med en osthyvel för att få långa och breda skivor. Lägg ut skivorna på ett papper och salta dom lätt.

Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt lök, vitlök och de rivna morötterna och stek till dess att löken blivit blank. Tillsätt sedan passerade tomater, sambal oelek, buljong och linser. Låt såsen sjuda tills linserna mjuknat (cirka 10 minuter). Tillsätt keso och smaka av med salt, peppar, basilika och oregano.

Smörj en form (25×30 cm) med olja. Täck botten av formen med lasagneplattor. Täck plattorna med ett lager sås och ett lager squash. Varva lasagneplattor med squash och sås (cirka tre lager plattor) och avsluta med sås på toppen. Smula över fetaosten och grädda i ugnen tills lasagneplattorna mjuknat. Detta tar cirka 20 min. Servera gärna med en god sallad.

Lins- och kokosmjölksgryta, 4 portioner

  • 1 msk olja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 äpple
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1,5 dl röda linser
  • 1 burk krossade tomater
  • 200 gram hackad, fryst spenat (ca 20 bitar)
  • 1 lime
  • En bit färsk ingefära, ca 3 cm
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 paket äggnudlar

Hacka gul lök och vitlök fint och skär äpplet i bitar. Hetta upp olja i en panna eller i en kastrull och fräs vitlök och lök i oljan till dess att det blivit glansigt. Lägg i äppelbitarna, häll på kokosmjölken och lägg i grönsaksbuljongen. Låt koka i 5 minuter.

Lägg sedan linserna i ett durkslag, skölj och häll över dem i grytan. Tillsätt sedan krossad tomat och fryst spenat. Det ska puttra i cirka 10 minuter. Koka under tiden upp vattnet till nudlarna och salta. Skala och riv ingefära. Riv även limeskal och lägg både limeskal och ingefära tillsammans med sambal oelek i grytan. Smaka av med salt och peppar och pressa över lite limesaft. Servera med nykokta nudlar.

Recept & bild: Sanna Andersson

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>