Låt inte eliten förstöra ditt liv

Vad är hälsa? Fråga en läkare så kanske svaret är att det handlar om motion och balanserad kost. En realistisk standard som alla kan uppnå, på sitt sätt. Fråga en ”Svensson”, så blir svaret kanske något helt annat – han eller hon pekar på en elitidrottare, på någon av Sveriges träningsbloggare, eller på en megakändis perfekta bikinikropp. Standarden för hälsa blir så hög att de flesta av oss känner att det blir svårt att uppnå.

hälsa, bikinikropp, kost, motion, balanserad,standard, realistisk, smal, vikt, viktnedgång, elit, svårt, nedvärdera, uppnå, ideal, kämpa, resultat, träna, muskler, hälsosam, kropp, personlig, övervikt,

Någon kommenterade på min blogg, i ett inlägg där jag skrev att jag aldrig kommer uppnå till idealet, och därför inte ens försöker. Med det inte sagt att jag inte tar hand om mig själv. Kommentatören tyckte att jag nedvärderade mig själv för att jag skrev så. För att jag inte själv tycker att jag kan uppnå idealet. Vilket jag tolkar som att denne alltså tror att jag visst kan uppnå idealet.

Min första fundering är: Varför skulle jag nedvärdera jag mig själv för att jag inte vill eller tycker att jag kan se ut som något jag uppenbarligen inte är skapt till att vara? Nedvärderar man sig själv om man inte kämpar tillräckligt hårt för att se ut på ett visst sätt? Räknas inte alla timmar jag spenderar på träning – utan att få de ”resultat” som vissa får?

Min andra tanke är att vi har helt fel uppfattning av vad hälsa är i vårt västerländska samhälle. Istället för att se hälsa som något för alla, så har hälsa blivit elit. Det har diskuterats ett tag nu, men än är debatten inte gammal. Vi blandar ihop dieter, gymmande och bikinikroppar med den normala modellen för hälsa. Titta bara på alla förstasidor på ”hälsomagasin” som utger sig för att handla om hälsa, men som i själva verket bara handlar om att gå ner i vikt, komma i form och se bra ut.

Om det är viktnedgång och tonade muskler som är definitionen av hälsa – blir hälsa något för alla då? Tyvärr inte. Hälsosam är man tydligen bara om man klarar av att träna och äta på ett sätt så att det verkligen syns på utsidan också. Har man hull räknas man inte.

Om en människa inte klarar av att vara med i den här exklusiva klubben för att kunna ha hälsa, då tror jag att det är mer troligt att denne säger för sig själv ”Jag antar att hälsa inte är för mig. Det är en för stor ansträngning, jag har ändå inte generna för det”.

Detta är inte vettigt – när sanningen ligger så mycket närmare. En promenad mer, ett äpple till, eller en avstressande massage extra kanske är allt som krävs för att du ska vara närmare din personliga hälsa. Små förändringar kan leda till oerhört stora fördelar för ditt liv.

Låt inte eliten förstöra ditt liv. Du nedvärderar inte dig själv för att du inte önskar uppnå den idealiska kroppen. Ta hand om din kropp, på ditt sätt!

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

5 kommentarer

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>