Låt mammakroppen vara!

Att bli mamma i Sverige handlar inte längre bara om kärlek och bebismys. Besök vilket mammaforum och läs vilken mammatidning som helst, så möts du av diskussioner och rubriker om att komma i form efter graviditeten. Prio ett som mamma är att få bort gravidkilona.

mammakroppen

Efter en graviditet förväntas vi se ut som om vi aldrig fått barn alls. Och tydligen bedöms vår karaktär och framgång som mamma enligt hur vi lyckats – eller misslyckats – få platt mage eller gått ner alla kilon efter graviditeten. Om man vågar ifrågasätta kaloriräknandet och barnvagnsspringandet blir tonen hård och otrevlig från de övriga deltagarna i dessa forum.

Visst finns det faktorer med vikt och träning som är väsentliga för hälsan – fetma är till exempel inget som är värt att eftersträva. Problemet är dock att man ofta blandar ihop utseendet med hälsan. Hängande skinn på magen och ett par kilo extra är det ingen som dör av – fast inte om man får tro fitnessaktivisterna. Denna folkrörelse verkar bestämt hävda att rutor på magen och så lite kroppsfett som möjligt är själva definitionen av hälsa. Och även när det inte handlar om utseendet utan om prestation, så förväxlas det med hälsa. Att springa marathon eller utföra ett triathlon är nämligen inte heller hälsa. Det är en sport. Elitidrott är en hård bransch och har faktiskt inget alls med hälsa att göra.

Den som utövar återhållsamhet vid matbordet får virtuella applåder – och den som inte vill anamma 5:2-dieten eller utesluta kolhydrater kallas lat och okunnig. Man kastar skam på den som inte lyckas komma i form, eller är intresserad av att banta och springa med barnvagnen för att bränna kalorier. Det är så självklart att ingen märker att det vi som nation håller på med är svält och tvångsmässig träning, och den som säger annorlunda är avundsjuk.

Allt i Hälsans namn.

Det tål att upprepas, eftersom minnet är kort: Vi är olika. Vi ser olika ut. Vi har olika intressen och lever olika liv. Vi kan inte se likadana ut. En del har permanenta spår på magen efter en graviditet, har svårt att bli av med envisa kilon, och kommer för alltid att vara en storlek större kring höfterna. Andra har magar som studsar tillbaka på en gång, tappar alla kilon utan besvär och ser ut som de gjorde innan graviditeten. Och hur det än är, så måste det få vara okej.

Vi har glömt att en nybliven mamma behöver tid på sig att läka. Vi har glömt att mammakroppen permanent förändrats. Vi har glömt att en kvinnas kropp kan utföra mirakel, och vi har glömt att stanna upp och uppskatta det. Låt oss istället komma ihåg att när vi hyllar mamma på mors dag, så hyllar vi även hennes kropp. En kropp som är fantastisk, hur den än ser ut. Låt mammakroppen vara!

Foto: Joseph Hoban

Mer att läsa

7 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>