Låt njutningssökaren inom dig forma din vardag

Av Camilla Johansson

Det är omöjligt att hela tiden gå runt och bara njuta av tillvaron. Det är som att försöka fiska makrill i en vattenpöl (jag är västkustbo in i själen) – man letar och letar men kommer aldrig få napp. Det är dock ganska lätt att fastna i önskan om ett oproblematiskt liv. Vi suktar efter ett lätt, okomplicerat och lugnt liv.

På senaste tiden har jag chockats över min spontana vilja att brista ut i skratt. Var kommer det ifrån? tänker jag och undrar om jag har blivit tokig på riktigt. Kommer jag snart springa runt och leka kurragömma med mig själv?

Nej, jag tror att någonstans inom oss så har vi alltid en liten njutningssökare. Den där som grabbar tag i att njuta av nuet då och då. Jag vet precis hur min ser ut och hur flummigt det än må vara så hjälper hon mig att ställa mig upp gång på gång.

Hon är kort, liten och med väldigt långt och rufsigt hår. Hennes petita yttre gör det möjligt att snabbt röra sig från möjlighet till möjlighet. Hon bor i mig men är på långväga upptäcksfärd ganska ofta, ja jag hinner knappt med henne. Hon skrattar det mest bubblande och smittande skratt du kan tänka dig. På så sätt får hon mig nästan alltid på gott humör. Hon är den som hjälper mig att se problem som utmaningar och hon kan med din lilla fot ge mig en ordentlig knuff i ändan när jag behöver den. Hon är mitt ego, min själ, min tröst, min styrka.

Hon är min hjärna och den där jag vill vara. Även om man inte alltid orkar vara glad och nyfiken så vill jag gärna tro att det är den viktigaste byggstenen i hur man ser på saker och ting.

För visst är den viktigaste personen i världen faktiskt du själv. Hur ska du kunna vara en bra mamma, pappa, familjemedlem, vän, person om du inte tror på dig själv. Vardagen kan ibland spela ett spratt; den kan få dig att tro att du måste duga i andras ögon för att nå något slags godkännande – men det är bara lögn. Om du accepterar dig själv så kommer din omgivning också göra det. Om det sedan finns människor som inte accepterar dig hör väl inte hit, vad har de att göra i ditt liv i så fall?

Så sluta fiska efter saltvattenfisk i en sötvattenpöl, sluta leta efter icke existerande ting. Dyk i stället ner i möjligheterna som får just dig att må bra. Anpassa din vardag efter just… din vardag.

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>