Laxgryta med saffran

Så här mitt i kallaste vintern smakar det gott med en värmande gryta. Nu när vi dessutom sällan ser solen är det extra viktigt att få i sig D-vitamin genom kosten och då är fet fisk en bra källa. Här är ett recept på en underbart god gryta med lax och saffran. Självklart går det bra att variera med exempelvis vit fisk och räkor.

För ca 5 portioner

  • 800 g laxfilé
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 kuvert saffran (1 g)
  • 2 morötter
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt & peppar

1. Skala morötterna och skiva dem tunt. Strimla purjolöken och fräs den med morötterna i olja i en gryta. Tillsätt pressad vitlök och saffran och låt detta fräsa med en stund.

2. Häll på vin, buljong, crème fraiche och grädde och låt det koka tills morötterna börjar vara lite mjuka (ca 15 minuter).

3. Skär laxen i mindre bitar, salta och peppra den och lägg ner i grytan. Dra ner värmen så att det bara sjuder lite, alternativt ta grytan från värmen och låt stå tills laxen är just precis genomkokt. Rör försiktigt i grytan efter en stund eftersom bitarna i botten blir färdiga snabbast. Ju försiktigare du tillagar laxen, desto bättre resultat och mindre risk att laxen blir övertillagad och torr.

4. Smaka av grytan med salt och peppar och servera med potatis, ris eller couscous.

Recept & Bild: Jenny Bagglund

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>