Linsgryta med blomkål

Här kommer recept på god och enkel vardagsmat. Jag hittade billig färsk blomkål så en bit av den fick åka ned i grytan den här gången. Annars är det också smarrigt med broccoli, zucchini och morötter i grytan. Välj något du gillar!

Linsgryta med blomkål

Du behöver, för ca 6 portioner:

  • färsk blomkål 250-300 g
  • ½ gul lök
  • 
ingefära 4 cm
  • vitlök 3-4 klyftor
  • 
500 g krossade tomater
  • 1 dl grädde
  • curry, chili, kanel, oregano
  • 
2,5 dl röda linser (okokta)
  • 
rapsolja eller annan olja

Hacka lök, vitlök och ingefära fint. Dela blomkålen i mindre buketter, skölj väl och låt rinna av. Hetta upp en panna med olja. Släng ner lök, vitlök, ingefära, blomkål och rejält med curry. Rör runt så blomkålen får en fin gul färg, låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, grädde och honung i grytan. Låt allt puttra i ca 10 min. Tillsätt kryddor i slutet och smaka av.

Koka de röda linserna för sig. Häll över eventuellt överflödigt vatten då de kokat klart. Tillsätt linserna i grytan och rör om.

Grytan är god att servera tillsammans med ris.

Foto: Elin Vikström

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>