Livskick går emot hälsohetsen

Ur boken ”När hälsohetsen går överstyr” som kommer ut i slutet av 2014.

Livskick är ett digitalt livsstilsmagasin som handlar om ”hälsa och välbefinnande med sunda ideal som grund”. Grundarna Johanna Arogén och Camilla Johansson ville erbjuda en arena utan dieter och träningshets, som i stället visar att det är okej att vara normal. Men magasinet var till en början en del i samhällets hälsohets, där gravidkilona skulle väck till varje pris.

livskick.logo.helv

Livskicks historia börjar med att Johanna Arogén, 34 år, bloggade om hur hon skulle gå ned sina gravidkilon. Hon fick snabbt en stor läskrets och startade ett digitalt magasin år 2009 där hon efterlyste fler som ville skriva om kampen mot gravidkilona.

– Då tänkte jag inte alls kring sunda ideal. Jag var sjuk och gick på diet efter diet. Allt handlade om att vara nyttig, träna och komma i form.

En av de som hörde av sig och ville skriva var Camilla Johansson, 28 år.

– Vi började mejla med varandra och jag såg snabbt att hon inte hade friska tankar och att jag hade samma problem.

Camilla satt på västkusten och Johanna i Umeå, när de genom mejl och senare även telefonsamtal kom att bli nära vänner och hjälpa varandra ur sina ätstörningar.

– Till henne kunde jag skriva precis hur jag kände och mådde. Jag skrev de fula tankarna och när jag fick tillbaka vad Camilla skrev kunde jag se det på ett annat sätt. Vi brukar säga att det var en blind som ledde en bild, vi kunde se och hjälpa den andre men inte oss själva på egen hand.

Ätstörningar från åtta års ålder

Johanna har haft ett problematiskt förhållande till mat så länge hon kan minnas.

– Jag var åtta år när pappa berättade att han inte älskade mamma längre och skulle flytta därifrån. Så han flyttade från oss och så såg jag honom bara en gång per år. Jag var mobbad och började tröstäta.

När hon var 11-12 år sa sjuksköterskan på hennes skola att hon var tjock och behövde banta.

– Hon gav mig en broschyr med det jag fick och inte fick äta och jag var helt fixerad vid den. Jag har aldrig fått någon diagnos men jag har hetsätit, haft bulimi, svultit mig, haft perioder med ortorexi med träning och mycket kontroll – jag har gjort det mesta och alltid haft någon form av fixering.

”Samhället är sjukt”

Först när hon började på kostvetarprogrammet på universitetet år 2009 förstod hon att hennes relation till kost och träning inte var hälsosam.

– Under en föreläsning om ätstörningar insåg jag inte bara att jag var sjuk, utan också hur sjukt samhället är med hets om hur man ska träna och se ut. Så här kan jag inte fortsätta tänkte jag och bytte inriktning på magasinet.

Camilla hade då blivit delägare i företaget som står bakom hemsidan, Caarpe AB, och även hon hade fått upp ögonen för samhällets osunda hälsohets. De diskuterade val av namn på det nya magasinet och kom till slut fram till Livskick.

– Vi tänker att en livskick är det vi vill kunna ge våra läsare, en gnista i livet, något som är avgörande för hälsan. En livskick är heller inte samma sak för alla utan lika individuellt som oss människor – precis som hälsa är. Vi har olika behov och inspireras av olika saker.

Därför skriver de om olika ämnen och tar även upp olika dieter, utan att förespråka någon.

– Vill man följa en diet så får man göra det, men då vill vi ge en nyanserad bild och skriva vad man bör tänka på.

Äter och tränar för att må bra

I dag innehåller magasinet artiklar i kategorier som kost, kropp, träning, självkänsla och livsstil. Hösten 2012 skrev hon om sin ätstörning i bloggen som är kopplad till magasinet och reaktionerna blev många och fler läsare har hittat till hemsidan.

– Till en början ville jag inte gå ut med mina egna problem och därför blev den gamla bloggen och magasinet lagom som mellanmjölk och vågade inte riktigt ta parti.

I bloggen och artiklar på hemsidan har Johanna kunnat reflektera över hur hon känner och skriva av sig, vilket har varit avgörande för hennes tillfrisknande.

– Utan bloggen hade jag inte varit där jag är i dag. I år är det första sommaren i hela mitt liv som jag kan gå på stranden i bikini utan att skämmas och då väger jag ändå mer än jag har gjort i hela mitt liv, graviditet inräknad, säger hon i juni 2013 och tillägger att känslan är underbar.

När hon förut såg på sig själv som överviktig och inte värd att visas ute, kan hon i dag se att hon var normalviktig och att hennes värde inte sitter i hur hon ser ut. Hon är i dag helt fri från så väl det ätstörda beteendet som tankarna.

– Jag har alltid gått på en diet eller hetsätit det förbjudna, men aldrig njutit av mat. Nu kan jag njuta av maten och därför har jag kanske ätit lite för mycket, men jag har behövt det för att bli frisk. Förut tränade jag för att kompensera för att jag hade ätit, inte för att kroppen behövde det. Nu tränar jag för att må bra. Först nu kan jag ta itu med min övervikt jag har fått det senaste året och jag känner att jag kan göra det utan att falla tillbaka i hetsen eller de sjuka tankarna.

Kämpar mot osunda ideal

– Jag vill visa att man inte behöver vara perfekt, att det är okej att vara normal och att man inte alls behöver se ut som en filmstjärna för att vara hälsosam. De ideal som finns i media just nu är förvrängda och på Livskick vill vi få fram ett annat budskap. Här äter och tränar vi för att kroppen ska må bra, skriver Johanna på Livskick.

Hon säger att idealen i samhället om att vara smal, vältränad, ha mellanrum mellan benen och stora bröst inte går att uppnå för de allra flesta av oss människor.

– Att ha mellanrum mellan benen trodde jag bara var en myt, men när jag är ute och föreläser för ungdomar ser jag att det är ett ideal som finns bland dem. Det är en kamp som gjord för att misslyckas. Är man inte naturligt smal är det omöjligt att nå idealen om man inte svälter sig.  Ideal har alltid funnits i samhället och det är inte idealen i sig som är fel utan att vi fokuserar på kroppen och vikten i stället för att visa på en variation och hur vi mår inuti. Det är det osunda beteendet jag vill komma åt och ändra på, inte hur någon ser ut i kroppen.

Varifrån tror du att de här idealen kommer?

– Jag skrev min C-uppsats om det och kom fram till att det är samhällets rädsla för sjukdomar kopplade till övervikt som övergått i en allmän hälsohets. Problematiken med övervikt har varit verklig och uppmärksammats länge, men det har gått överstyr. Nu har allt som inte är övervikt blivit hälsosamt och det har blivit en överdriven fokusering på vikten. Man menar att det smala är det hälsosamma, men det går inte att säga generellt vem som är hälsosam och vem som inte är det. En person som är överviktig kan vara hälsosam eller ohälsosam och en person som är vältränad och smal kan vara hälsosam eller ohälsosam. Hälsan sitter inte i vikten utan i beteendet.

Föreläser för ungdomar om sociala medier

Johanna kommer från hösten 2013 att föreläsa på skolor om kroppsuppfattning, ideal, självbild, ätande och sociala medier. Hennes syster Licette Arogén tar över ansvaret för Livskick.

– Är man under 13 år får man inte ha något konto, ändå är min ovetenskapliga gissning att var tredje nioåring har instagram eller facebook. Jag tror att vi måste bli bättre på att prata med barnen och ge dem verktyg för att hantera vad som skrivs på exempelvis sociala medier.

Sociala medier är inte orsaken till hälsohetsen, men det hjälper till att sprida idealen, menar Johanna.

– Vi behöver bemöta varför man har ett behov av att lägga upp en bild med en pussmun när man är nio eller lägga ut avklädda bilder och vara smal och sminkad. Vi behöver ha en odramatisk miljö att prata om vad som händer, inte lägga någon värdering i deras kroppar, utan förklara beteendet. Men många gånger är vi vuxna inte bättre än barnen och de tar lätt efter. Vi måste våga vara vuxna och ta vårt ansvar – och föregå med gott exempel.

Det här vill Johanna säga till dig som fastnat i hälsohets eller en ätstörning:

  • Ditt värde sitter inte i din kropp.
  • Det går att bli fri!
  • Var inte rätt att be om hjälp, oavsett om det är en vän, läkare eller någon annan att stötta sig på.
  • Vanliga träningsbloggar ska vara inspirerande men även om jag är frisk och fri i dag kan de vara triggande för mina gamla beteenden. Pepp blir depp.

Av Elina Sundström

Mer att läsa

5 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>