Livskick-märkt lyssning: Podcast-tips för promenaden

Jag älskar att promenera – att bara gå och gå, utan mål eller mätning. Men tyvärr är jag samtidigt en rastlös typ, som blir uttråkad av även den mest välgörande aktivitet. Jag behöver därför distraheras, men utan att motverka promenadens avstressande inverkan. Vilken tur då att det finns podcasts som kan ge en livskick på vägen!

Sedan podsändningar startade för ungefär 10 år sedan har utbudet växt lavinartat. Speciellt livsstils-temat är populärt – och därmed svårt att överblicka. Inom genren ryms också en hel del kvasivetenskap och samtal vars syfte är att ”inspirera” på ett sätt vi på Livskick inte ställer oss bakom. Vill du promenera (eller laga mat, eller ligga i badet, eller bara koppla av en stund på soffan) utan hälsohets eller lurendrejeri gäller det att välja omsorgsfullt. Här kommer mina val (utan inbördes ordning!):

1. Kropp & Själ

P1:s klassiska program är nästan som den talade versionen av Livskick. Redaktionen tar upp allt från träningstrender till hemligheten bakom ett långt äktenskap och varvar smidigt mellan fysiska och emotionella frågeställningar – ofta i god takt med tiden och rådande samhällsklimat. Blandningen av experter och ”den vanliga människan” som intervjuobjekt gör varje avsnitt väl avvägt och aldrig för elitistiskt, trots att basen alltid är vetenskaplig fakta. Kropp och Själ ifrågasätter antaganden, men utan att någonsin radikalisera dagens ämne – den gyllene medelvägen till hälsa och välmående – både på individ och samhällsnivå – verkar vara deras ledstjärna. När du vill lära dig mer om din kropp och din själ utan att behöva ta fram miniräknaren eller anteckningsblocket.

Foto: Mattias Ahlm, SR

Foto: Mattias Ahlm, SR

2. Fredagspodden

Jag har försökt mig på flertalet poddar av varianten ”två kompisar sitter och snackar”, men återkommer bara till systrarna Hannah och Amanda. Vid en första lyssning kan podden te sig lite pladdrig, ytlig och tja, ointressant. Men ge de här slipade karriärkvinnorna en chans, så märker du snart att även djupare och viktigare ämnen figurerar. Vi snackar här om två damer som växt upp i och med mediasverige – privilegierade, visst – men också med sina egna demoner och smärtsamma erfarenheter. Psykisk hälsa, ångest, vikthets och relationsproblem diskuteras öppet och ärligt, på ett sympatiskt och inkännande sätt. Att Hannah och Amanda är systrar bidrar förmodligen till dynamiken och till det faktum att de vågar vara helt igenom sig själva. För dagar då du saknar dina bästa tjejkompisar och vill känna dig kvinnlig och inkluderad.

3. Träningsglädje Talks

Vill man ackompanjera sin motion med träningssnack är det helt klart Sara Rönne som gäller. Hon lever upp till sitt epitet och betoningen på ”glädje” missas aldrig i hennes små sändningar. Hon utgår ofta från sig själv och berättar – i likhet med på sin blogg – om sina egna träningseskapader och -drömmar, men alltid utan att det känns irriterande eller stressande. Drömmar är för övrigt ett ämne den här tjejen är bra på att prata om och du får många gånger med dig minst något tips om hur du ska sätta upp ett mål, undvika besvikelse eller omformulera ditt syfte i livet. Podden är inspelad där Sara befinner sig, ibland med vänner (eller djur!) som ackompanjemang. Det finns både korta (ca 20 min) avsnitt och lite längre (ca 50 min), så de går perfekt att anpassa till dagens promenadlängd! När du vill filosofera kring livet samtidigt som du är sugen på  sund träningsinspiration.

Bild från

Bild från traningsgladje.se

4. Stuff You Should Know

Allmänbildning kan ge en riktigt livskick! I den här (engelsktalande) podcasten läser två snubbar in sig på dagens ämne – som kan vara allt från en specifik historisk händelse (som mordet på JFK) till ett fysiskt fenomen (som elektricitet) och från prylar (som en boomerang) till sjukdomar (som bipolaritet) – för att sedan förklara hur det funkar för dig som lyssnar. Detta är populärvetenskap när den är som bäst: researchen är seriös och känns trovärdig, samtidigt som det aldrig blir för initierat eller krångligt. Männen som pratar är hobbyexperter, vars ämne alltså ändras från avsnitt till avsnitt (och det finns många avsnitt att välja på!) och utger sig aldrig för att veta allt, vilket är befriande i sammanhanget. När du behöver en snabb genomgång av hur en särskild grej funkar – eller bara behöver boosta ”smarthetskänslan” en aning.

5. Lifestylepodden

Även ”vår” Camilla Johansson poddar loss ibland: i Lifestyle/Dreambody-podden snackar hon och hennes gym-partner Peter (och kanske en gäst eller två) träning, kost och hälsa utifrån sitt perspektiv. Det är pratigt, personligt och peppande – på det där sättet bara en riktigt duktig PT kan vara. Du som läst Camillas artiklar här på Livskick vet ungefär vad du har att vänta i form av livstilsinsikt. För att få med en alldeles gratis – och glad – PT på rundan i spåret, eller kanske inför besöket på gymmet (även om alla inte har turen att kunna ta sig till Dreambody). 

lifestylepodden

Foto: Peter Lidström

6. Hälsa på dina villkor och Helt organiskt

Livskicks ”egen” Veronica Jäderlund möter i sin podcast aktuella och intressanta hälsoprofiler och pratar om ämnen som berör både henne själv och den som gästar. Ibland vill Veronica lära sig mer om något personen står för/jobbar med/är duktig på och ibland är det mer av en diskussion där båda bidrar på samma nivå. Vissa avsnitt är det bara Veronica själv som resonerar, ofta om något hon sett eller läst och som kan knytas till strömningar i samhället, träningsvärlden och ekofilosofin. Veronicas nyfikna och öppna sinne gör att man aldrig känner sig utestängd, samtidigt som man onekligen får med sig mer kunskap på vägen. Precis som i Träningsglädje Talks (nr 3) är livet på ett djupare plan, med drömmar och förändringar, ofta invävt i samtalet. Eftersom Veronica är yogi och insatt eko-konsument finns många avsnitt på dessa ämnen – både för nybörjare och redan frälsta. När du vill få nya insikter om hälsa, ekoliv eller yogatrender.

7. Psykpodden

Med taglinen ”Sveriges enda pod om psykisk ohälsa” och programledare som Christian Dahlström (som skrivit boken ”Panikångest och depression”)  och Rebecka Anserud (känd från TV, har bl.a. medverkat Malou von Sivers ”Efter tio”) är detta en frizon från alla tabun kring psykisk ohälsa. Avsnitten har olika tema, som depression, ångest eller bipolär sjukdom och man talar om symptom, vård och mediciner utifrån egna eller gästers erfarenheter. Produktionen är avskalad och ärlig – och slår på så sätt hål på de myter som finns kring psykisk ohälsa. När du vill veta hur det känns – eller känna igen dig i – när själen mår dåligt, utan förskönande omskrivningar eller tabu-tystander.

8. Mat och marginaler

Den förmodligen mest vetenskapliga podden på listan (och därmed också med fler akademiska uttryck) leds av nutritionisten/näringsfysiologen Anki Sundin och dietisten och PT:n Jill Holmström. Temat är livsmedel och näringslära, kopplat till både träning och folkhälsa. Det i sig är något som det pratas om i otaliga podcast, men anledningen till att jag fastnat för just Anki och Jill är deras sunda och seriösa inställning till ämnet. De här tjejerna VET vad de snackar om – och kan tolka forskning både vetenskapligt utifrån business-perspektiv: när mjölk ifrågasätts på Aftonbladets artiklar kollar de upp bakgrunden i form av kvalitet på studien och vem som betalat för forskningen (är det havredrycks-lobbyn kanske resultatet ska tolkas lite annorlunda mot om det är mjölkindustrin…). Med tanke på kvinnornas yrken kommer de knappast rekommendera smågodis till frukost (oavsett eventuella forskningsresultat), men ett av deras främsta företräden är att de aldrig kategoriserar mat i svart eller vitt – snarare ifrågasätter de alla hälsolarm och lugnar hetsen. När du vill ha välgrundad fakta om vad du bör äta eller inte, men utan övertoner och skrämseltaktik.

MatoMarginaler

Bild från ankisundin.se

9. Barnens Pod

Den här kanske passar bättre när du bakar bullar eller bygger lego med barnen, men fungerar faktiskt utmärkt även för en trevlig stunds ”egentid”. Farzad är fenomenal på att lyfta olika små och stora frågor, som både barn och vuxna kan relatera till och lära sig mer om. Som förälder kan du förmodligen sno en hel del tips och barn-good will genom att lyssna i smyg! Läs Livskicks hela recension här! För stunder när du vill söka kontakt med ett barn eller ditt eget inre barn.

Mer att läsa

3 kommentarer

  1. 1

    vad roligt att få vara med på listan – tusen tack. blev nyfiken på lifestylepodden nu, så den måste jag lyssna på! ha en fin dag och ett härligt 2015 allihopa!!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>