Livsstilsförändring handlar inte om att sakna något – din attityd avgör!

Din attityd kan förändra inställningen till saker du avskytt eller älskat hela ditt liv. En livsstilsförändring sker inte automatiskt och det är svårt att få in nya vanor, särskilt när kroppen skriker efter det du försöker sluta med. Men om du fokuserar på vad du vinner på att göra förändringen, så blir det lättare.

promenad1

För att göra det riktigt konkret så tar vi ett exempel med en rökare som slutar, men detta går såklart att applicera på vilken livsstilsförändring som gäller i ditt liv.

Många rökare njuter ju av sin cigarett. Även om rökaren vet att det är gift de suger ner i sina lungor så begär kroppen rökstunden. Tänk så många gånger en rökare slutar att röka men faller tillbaka på grund av att längtan efter att ta en cigarett blir för obarmhärtig.

Hur skulle det vara om rökaren, eller före detta rökaren, började se hälsofördelarna eller det där sköna med att numera vara rökfri? Smaken, lukten, syreupptagningsförmågan. Vi vet allt detta – men låt oss nu ta nästa steg: vi ska njuta av fördelarna då vi gör en livsstilsförändring. Hur gör vi det då?

Vi fortsätter på exemplet med rökaren. Vilka fördelar finns med att sluta röka? Dessa ska vi gå lite djupare in på för att utforska just känslan med att vara icke rökare.

Smak. Oavsett om du varit rökare eller inte, så testa detta. Nästa gång du äter tar du som vanligt en tugga med de olika saker du har på tallriken. Sätt maten i munnen och låt smaklökarna urskilja olikheterna i rätten du gjort. Kött, potatis, grönsaker, lingonsylt… hur blandar sig smakerna och kan du urskilja dem var för sig?

Frisk luft. Känn hur det känns att fylla ut lungorna med frisk luft, när du riktigt expanderar bröstkorgen och töjer ut lungorna. Om du slutat röka kan du nästan bli lite yr av att göra detta. Det är okej, det är bara frisk luft.

Luktfri. Att alltid kunna krama om barnen (och kanske barnbarnen). Detta är en av de starkaste måbra-känslor jag fick när jag slutade röka. Jag luktade inte rök och jag kunde när som helst krama om barnen utan att känna en rökares skuld. Vilken fantastisk känsla det var!

Frihet. Att inte behöva ha med cigaretter hela tiden. Att slippa abstinens. De stora känslor som kommer med ett beroende – ilska, abstinens, rastlöshet – du slipper dem! Borta är alla tunga kedjor som innebar mycket planerande: att hitta bra platser att röka på, ta med cigaretterna, oroa sig för hur jobbigt det är att flyga i tre timmar. Det är bara att gå!

Det är vad som är själva poängen: att känna dig fri, att känna seger och att inte sakna något. En förändring för livet går ut på att du efter förändringen mår bättre än innan. Att inte sakna något du valt bort. Allt beror på hur du väljer att se på saker och ting. Vilka fördelar ser du med att genomföra den förändring du gått och tänkt på i ditt liv? Skriv ner dem och anpassa attityden efter målbilden.

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>