Livsstilsförändringar påverkas positivt av en hälsosam partner

Har du börjat röra mer på dig för att må bättre och få en god hälsa på sikt? Då är chanserna stora att din partner också kommer förbättra sin hälsa framöver. Forskning bevisar nu styrkan i ett parförhållande för positiva livsstilsförändringar – något som kan användas för att nå dem som behöver höja sin fysiska aktivitet.

par

Vi lever i ett delat samhälle idag. Vissa hälsohetsar och hårdtränar – andra rör sig inte alls. Fler och fler studier ägnar sig därför åt att fundera över vad som skulle kunna rätta till denna obalans.

Forskare i USA har följt ett antal par över flera års tid för att mäta deras fysiska aktivitet, med utgångspunkt i hälsorekommendationer för hur många minuters rörelse per vecka som är av godo (150 minuters aktivitet på medelnivå, eller 75 minuter på högre nivå). Av de par där kvinnan nådde rekommendationerna vid den första mätningen var chansen att mannen också skulle ha nått upp till dem vid nästa mätning 70%. (När det var mannen som varit aktiv var chansen att kvinnan också börjat träna mer 40%.)

—När det kommer till andras påverkan på dina möjligheter till en livstilsförändring är ingen bättre lämpad än den person som du delar frukostbord med, sammanfattar en av studiens författare. Ett faktum som alltså kan användas i framtida folkhälsosatsningar.

Vi på Livskick tror att det finns stor potential i detta – då en partner är någon som älskar dig för den du är och vill dig väl, till skillnad från media, företag och andra som vill mana oss till olika livsstilar. (Har du ingen partner? Välj någon annan som lever upp till ”älskar mig för den jag är” och ”vill mig väl”!)

Källa: John Hopkins

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>