Ljust surdegsbröd

Att baka surdegsbröd är överraskande enkelt men krävs lite planering eftersom det tar några dagar för surdegen att bli klar. Fördelen med surdegsbröd är att mineraler och vitaminer som finns i mjölet tas upp bättre, jämfört med vanligt fullkornsbröd. Dessutom får man ett mycket saftigt och gott bröd och det är ju aldrig fel! Allting i detta recept kommer från Vår Kokbok, med mina tips för ett lyckat resultat.

Dag 1, kväll

Du behöver:

 • 1½ dl vatten
 • 1 tsk honung
 • 1½ dl rågmjöl

Skölj en skål med hett vatten. Blanda sedan ljummet vatten, honung och rågmjöl i skålen. Täck med plastfolie. Ställ skålen på ett varmt ställe, t ex i skåpet ovanpå kylskåpet.

Dag 2 – 3, morgon och kväll

Fyll på med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl morgon och kväll. Rör ihop det ordentligt med blandningen i skålen. Byt den gärna mot en ny, värmd skål någon gång. Efter sista påfyllningen (kvällen dag 3) är degen färdig att användas, men lägg 1 dl i en påse och förvara i kylen tills du ska använda den till brödet, vilket jag här kallar dag 4. Det som blir över av surdegen kan förvaras i kylen åtta veckor eller i frysen upp till ett år. Portionera t ex upp i fryspåsar med 1 dl surdeg i varje, bara att ta fram nästa gång du ska baka!

Dag 4

Du behöver:

 • 1 dl surdeg
 • 1 + 1 dl rågmjöl
 • 1 + 1 dl vatten

Ta 1 dl surdeg och häll den i en rymlig bunke. Tillsätt 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten i surdegen och blanda ordentligt. Täck bunken med plastfolie men lämna en glipa så att luft kommer in. Låt stå i rumstemperatur ca 5 timmar. Tillsätt sedan 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten igen och låt surdegen stå över natten eller 8 – 10 timmar.

Dag 5

Du behöver:

 • 5 dl vatten
 • 1 msk salt
 • 1 msk sirap eller honung
 • 5 dl dinkelsikt
 • 8 – 10 dl vetemjöl
 • Ev. 25 gram jäst

Blanda surdegen med ljummet vatten, salt, sirap/honung, dinkelsikt och 2/3 av vetemjölet i en bunke. Om man vill kan man även ha i lite extra jäst, 25 gram, för att vara säker på att man får ett riktigt fluffigt bröd. Jag tycker i så fall att det är enklast med torrjäst, blanda den i mjölet och tillsätt vatten som är runt 45 – 50 grader varmt. Arbeta degen tills den är smidig, 7 – 10 minuter om du gör det för hand. Var noga med detta, det är hemligheten till ett lyckat bröd! Ta med fördel ut brödet på ett bakbord och knåda där, då blir det lättare. Fyll på med lite mjöl i taget, men akta så den inte blir torr, den kan hellre vara lite kladdig. Jäs sedan under bakduk ca 1 timme.

Efter jäsning, knåda degen lätt på mjölat bakbord och jäs ytterligare 1 timme. Forma degen till två bröd. Detta görs enklast genom att först kavla ut degen och sedan rulla ihop den. Lägg dem sedan med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Jäs 30 – 45 minuter. Skåra dem sedan om du vill.

Grädda 10 minuter i 250 grader, sänk värmen till 225 grader och grädda ytterligare 30 – 35 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Bild: Livskick

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>