Löneförhandla om ledighet istället för pengar och må bättre

Kanske låter ”pengar gör oss inte lyckliga” klyschigt, men nyligen publicerades samlade data från flera studier som visar att den som värderar sin tid högre än sina pengar faktiskt mår bättre. 

arbetstid

När man samlade resultaten från sex olika studier, med totalt över 4600 deltagare, visade dessa att de som prioriterar tid före pengar faktiskt upplever sig vara ”lyckligare”. Uppfattningen verkar vara ungefär lika för både de stora och små ögonblicken i livet – vardag liksom fest – och dessutom lika över könen. Studien pekade också på en annan gammal god tanke: med ålder kommer visdom. Fler äldre än yngre personer värderade nämligen tid högre än pengar.

Samtidigt är tid något vi verkar få allt mindre av. År 2014 arbetade Sveriges anställda 4,7 miljoner timmar övertid varje vecka, enligt en undersökning från TCO. Roland Paulsen, forskare vid Lunds Universitet, har blivit uppmärksammad för att han menar att vi jobbar för mycket idag. Enligt hans forskning har vår produktivitet fördubblats sedan 1970-talet och vi behöver därför inte arbeta så mycket som vi gör. I en artikel i SVD 2015 beskrev han hur det rådde en helt annan arbetsideologi under antiken. Aristoteles menade att arbete skulle ske med ett minimum, för att ha tid att fundera över det sköna och goda. Under 1600-talet förändrades synen och arbete blev snarare en plikt. Vidare under socialdemokratins tid frodades tankarna om att arbete inte bara var en plikt utan också en rättighet, ett skydd från fattigdom.

Vi jobbar alltså mer än vi behöver, och vi skulle kanske kunna må bättre om vi släppte jobbet en stund tidigare och gick hem för att göra något vi mår bra av. Men det är förstås lättare sagt än gjort. Vi kan behöva hjälp att skifta fokus genom aktiva beslut. Ett par förslag för att ändra perspektivet är att gå ner i arbetstid, kanske börja frivilligarbete istället, eller betala för städhjälp. Men det gäller självfallet bara den som har ekonomi som håller för minskade inkomster. Har du inte det kanske det går att göra andra förändringar. Studierna om lycka kopplat till tid respektive pengar var inte beroende av inkomst (observera dock: inga av deltagarna levde i fattigdom).

Små förändringar av din tidsanvändning kan göra stor skillnad: kanske kan en timme på egen hand, med hunden, dottern eller som volontär ge ”mer klirr” på upplevelsekontot än vad du förlorar i kronor?

Källor:

  • Society for Personality and Social Psychology
  • Göteborsgposten
  • Svenska Dagbladet

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>