Lyckliga relationer gör kvinnor nöjdare med vikten

Kvinnor som befinner sig i en bra relation är mer troliga att vara nöjda med sin kroppsvikt. Det säger resultaten från en ny europeisk studie.

relationer

Författaren till studien, Sabina Vatter, samlade information från 256 kvinnor mellan 20 och 45 år. De fick svara på frågor om sin kroppsvikt, tidigare erfarenheter av dieter, självkänsla och kroppsuppfattning, samt om intimitet och förnöjsamhet i sina relationer.

Hon fann att kvinnor som var nöjda med sina relationer också tenderade att vara mer nöjda med sina kroppar, oavsett om de befann sig i sin ”idealvikt” eller inte. Dessa kvinnor hade också bättre självkänsla och var inte så fixerade vid sin kroppsuppfattning.

Kvinnor som tidigare hade bantat eller bantade under tiden studien pågick var mindre nöjda med sin vikt, vägde sig oftare och var mer fixerade vi sina kroppar. De hade också högre BMI än de kvinnor som inte bantade. Sabina Vatter säger:

– Det här visar att hur nöjda vi är med vår kroppsstorlek, form och vikt har mer att göra med hur lyckliga vi är i andra, viktigare, områden i våra liv, t ex i våra relationer, än vad vågen visar.

Källa: British Psychological Society.

Ursprungligen publicerad 16 december 2013.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

2 kommentarer

  1. 2

    Ja det känns ju som om ‘it makes sense’ 🙂
    Är jag lycklig och älskad för den jag är så är det lättare att känna sig nöjd med det yttre också.
    Frågan är naturligtvis om kvinnor som är nöjda med sina kroppar och som älskar sig själva söker sig till en kärleksrelation som kan bekräfta detta?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>