Lyckohets – nej tack!

Nu kommer det: Facebookstatusarna, Instagrambilderna och lyckohetsen. Lyckligast vinner. Sommar efter sommar har jag själv klampat omkring med en tung känsla inom mig. Den där klumpen i magen som aldrig riktigt tycks försvinna. Vad beror den egentligen på? När solen står som högst på himlen, när det är alldeles vindstilla och allt egentligen är bra även för mig, då fylls jag av tomhetskänslan. För när jag har allt och det ändå inte är bra, vad är det då för fel på mig?

Den där känslan kan äta upp mig. Jag går och gruvar mig om vad, varför och hur. Vad skulle göra mig fullkomligt lycklig? Varför är jag inte fullkomligt lycklig? Och framförallt, hur blir jag fullkomligt lycklig? Alla andra är ju så lyckliga, har det så bra och trevligt så fort solen kommer. Rent rationellt vet jag redan. Lycka är inte destinationen, det är sättet att färdas på. Mycket ska vara på plats för att uppleva den och frågan är, vill jag verkligen vara med i lyckotävlingen?

solstolar pixabay

Middagar, sol, bad, husvagnssemester, utomlandsresor, rosé, grillning, camping, festivaler, nöjesfält – ja listan kan göras lång med materiella ting vilka kan göra oss upprymda för tillfället. Att visa upp det i sociala medier blir också ett sätt att få hävda oss lite: Jag kan visst vara lycklig. Men hur många av oss ligger inte och vrider på oss under de varma sommarnätterna för att sömnen aldrig tycks vagga oss? Eller hur många av oss kämpar inte för att få semesterkassan att räcka till så att barnen, eller vi själva för den delen, har något att minnas när höstrusket väl kommer tillbaka?

I sociala medier verkar allting så enkelt – så kolossalt lyckligt. Fast jag tror vi är rätt många som egentligen vet att det vi ser där inte helt och hållet återspeglar det verkliga livet. Kanske är det plåster på såren, kanske är det ett enormt bekräftelsebehov, en enorm längtan, ett tomrum som behöver fyllas. Jag förstår det. Men jag förstår inte varför vi fortsätter att bygga murar, hålla fasad och aldrig våga säga som det är. Vad tjänar det till?

Lev, njut och andas istället. Våga säga att det är bra när det är bra, men framförallt våga säga att det gör ont när hjärtat ditt är krossat. Eller när du bara har en dålig dag. Säg det. Våga tacka nej till lyckohetsen.

Bild: Pixabay

Text: Sandra Hansen

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>