Många män motiveras av skuld och skam på gymmet

Många män motiveras inte lika mycket av att bygga muskler, som av skuld och skam, för att ta sig till gymmet – vilket bottnar i en dold rädsla för kroppsfett. Det uppger ny forskning från Storbritannien och Australien.

gym

Bild: Pixabay

Psykologiforskarna som genomfört studien upptäckte att attityder hos vita män om muskler eller BMI inte kunde förutspå hur ofta de tog sig till gymmet, däremot kunde deras uppfattning om kroppsfett göra det. Män som oroade sig för kroppsfett ägnade sig oftare åt spontan, oplanerad träning, vilket med tiden visade sig vara svårt att göra till något regelbundet.

Den här studien är den första som utforskar mäns kroppsattityd tillsammans med deras medvetna och omedvetna motivationer för att gå till gymmet. Det är enligt författarna viktigt att fundera på hur den ideala kroppen porträtteras på nätet och i media, och hur detta påverkar våra träningsvanor. Resultaten från studien kan hjälpa vårdgivare att få sina patienter att ta sig till gymmet på längre sikt, genom att fokusera på personliga mål, istället för på utseende.

Dr David Keatley, beteendespecialist och en av författarna till studien, säger:

—Spontana gymbesökare motiveras ofta av skuld, skam eller press, så det är viktigt att vända på det och fokusera på positiva känslor som riktas mot måluppfyllelse och stolthet, vilket i sin tur skapar långsiktiga och hälsosamma beteendeförändringar. Alla kan bli påverkade av vad vi ser online, av de sociala signaler som bilder kan sända ut, och av uppfattningar om en ideal kropp. När Hollywoods manliga hjältar ser ut som Vin Diesel och Hugh Jackman finns en risk att män blir mer påverkade att gå till gymmet och träna på ett sätt som blir farligt, och som minskar deras välbefinnande. Vår studie visar att även om de är ovilliga att erkänna det, påverkar kroppsmissnöje och skev självbild män lika mycket som kvinnor.

Studien: Kim M. Caudwell, David A. Keatley. The Effect of Menʼs Body Attitudes and Motivation for Gym Attendance. Journal of Strength and Conditioning Research, 2016; 30 (9): 2550 DOI: 10.1519/JSC.0000000000001344

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>