Mänskliga relationer förlänger livet

Att umgås socialt med andra människor är viktigare för hälsan än vi kanske tror. Nya studier har funnit att ensamhet och isolering kan vara lika farligt som, eller farligare än, fetma när det gäller att hota livslängden.

relationer

I en studie som publicerats 2015 tittade forskarna på rapporter från nästan 35 år tillbaka i tiden, vilka undersökt hur ensamhet, social isolering och ensamboende kan påverka livslängden. Vad de fann är skrämmande; hos de ca 3 miljoner deltagarna i de olika studierna såg man att risken att dö i förtid kunde öka med 26 % av ensamhet, 29 % av isolering, och 32 % av att bo ensam. Detta samband hade inget att göra med varken kön eller geografi, men man kunde däremot se att de negativa effekterna var större för personer under 65 år. Det spelade heller ingen roll om ensamheten var självvald eller inte.

En tidigare studie från 2014 kom fram till liknande resultat: att känna sig extremt ensam kan öka risken att dö i förtid med 14 %. Det är nästan dubbelt så stor risk jämfört med risken att dö av fetma. Författarna sa då att ensamhet kan ha många negativa effekter, t ex sömnsvårigheter, förhöjt blodtryck, en ökning av kortisol och minska det allmänna välbefinnandet.

De glada nyheterna är alltså att vårt sociala nätverk är bra för hälsan – och kan förlänga livet. Att ta tid att umgås med familj och vänner har större påverkan på hälsan än vi tror, men glöms gärna bort i sökandet efter den perfekta kroppen. Mänskliga relationer hjälper oss att hantera livets stress och utmaningar. Dessutom, även om vi ofta uppmärksammas om riskerna med sociala media, så finns det en stor fördel för personer som kanske annars inte skulle ha så mycket social interaktion med andra människor. Bara vi inte ersätter mänsklig interaktion med skärmen – ögonkontakt och mänsklig beröring kan vara livsavgörande.

Källor:

Bild: Pixabay

Mer att läsa

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>