”Matfrisk – mat som kan förebygga cancer”

”Ännu en bok som sägs ha mirakelkuren mot cancer, ska bli kul att se vad de hittar på denna gång…” Så gick mina tankar när jag hörde om denna bok första gången. För ofta är det precis så det låter i media när ny forskning har kommit om livsmedel som kan bota eller förebygga cancer. Lika ofta blir jag besviken över hur rubrikerna kan bli så oerhört förstorade och intresseväckande när faktan är skriven på ytterst tvivelaktiga grunder.

Denna kokbok var dock något helt annat. För här har vi en bok som är mer än bara en kokbok. Det är en bok som är skriven av kocken Fredrik Andersson tillsammans med Lars Beckman som är överläkare i Onkologi och Lars Franzén som är professor i strålningsvetenskaper. Inledningen nämner de precis det jag skriver om i första meningen; hur många texter och ovetenskapliga studier det finns angående cancerförebyggande kost.

Tillsammans har dessa tre män skrivit denna bok där de berör både vad som egentligen ligger bakom en cancerdiagnos; att det faktiskt krävs nästintill 20 års förebyggande åtgärder för att ens eventuellt skydda sig mot dessa tumörsjukdomar. Dessa åtgärder utgörs av en hälsosam kosthållning samt andra goda livsstilsvanor så som bland annat daglig motion och ett måttligt alkoholintag.

Författarna skriver vidare att de faktorer som tycks vara positiva inte kan säkerställa en god hälsa. Man kan drabbas av cancer trots att man följer råden bra. Det som ändå har visat sig är att en hälsosam livsstil och god kosthållning leder till bättre svar på eventuell strålbehandling, operation eller cytostatika som kan krävas efter ett diagnosbesked. Det har författarna helt rätt i och att kosthållning de beskriver är gynnsam råder det inga tvivel på.

Vad innebär så denna cancerförebyggande kost? 

Sammanfattningvis gäller det att äta mycket frukt och grönt, hitta livsmedel som innehåller hög dos antioxidanter, äta fet fisk, välja att äta vegetariskt ibland och dricka alkohol med måtta ifall man väljer att dricka alkohol alls.

Mer detaljer finns självfallet att hämta ur boken och där finns även alla referenser till de studier som ligger till grund för bokens påståenden. Författarna har hämtat information och fakta från ett 70-tal studier samt från deras egen yrkeserfarenhet.

I och med att det är en kokbok finns det mängder av färgglada, inspirerande och varierande recept. Recepten är förhållandevis enkla att tillaga och skrivna på ett pedagogiskt sätt och gör det enkelt för läsaren att följa med i receptraderna.

Det finns recept på såväl förrätter och huvudrätter som desserter. Dessa innefattar livsmedel ur alla livsmedelsgrupper; fisk, kött och vegetariska alternativ finns med nya spännande tillbehör som exempelvis sallader och mathavre serverat på nya sätt. Recepten är helt klart något för den som vill täcka in mer frukt och grönt i sin kost samtidigt som man vågar kombinera nya smaker med varandra. Kostråden som nämns i början boken är en röd tråd genom alla recept vilket höjer helhetsintrycket.

Som slutord ska det sägas att inget av kostråden kan garantera ett cancerfritt liv. Det är många faktorer som faller in i frågan och det är inte bara livsstilsfaktorer som ligger bakom sjukdomarna. Men vill man ändå göra vad man kan så är boken ett bra verktyg till en hälsosam livsstil. Dock är det något oklart hur mycket man bör äta av vissa livsmedel och/eller näringsämnen för att de ska förebygga sjukdom.

Men som alltid – att äta vairerat och med mycket frukt och grönt samt röra på sig varje dag är alltid en hälsovinst. Så även för att förebygga cancer.

Matfrisk. Mat som kan förebygga cancer.
Av Fredrik Andersson, Lars Beckman och Lars Franzén
Ågrenshuset förlag

Mer att läsa

En kommentar

 1. 1

  Vad roligt att du skrev så fint om MATFRISK.
  MATFRISK skrevs som ett projekt med full kostnadsteckning & full frihet
  tanken var att folkbildning, matkultur & hälsa
  Hellre goda exempel än pekpinnar

  Lars Beckman 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>