Matprat Livskick vill slippa 2016

matprat

Äta bör man annars dör man – och mat kan vara både gott, socialt och roligt! Men alltför ofta står tråkigt snack i vägen för både överlevnadsmekanismen och glädjen som kost egentligen borde väcka i oss. Därför önskar Livskick att vi från och med detta nya år slutar att prata om mat som:

Gift/knark/orent

Den mat som som säljs i svenska butiker är ”ren” i bemärkelsen hygieniskt hanterad. Och inget som Livsmedelsverket tillåter i Sverige är giftigt att äta eller fungerar som en livsfarlig drog. Dessutom är naturligt inte automatiskt bättre. Dessa ord (och motsatsord som ”giftfri” och ”ren”) existerar enbart för att skapa skuld och skam kring mat. Lägg ner! (p.s. ALLT är giftigt i för stor mängd. Vatten också. d.s.)

”-fritt”

Hur intressant är det egentligen att veta vad ett livsmedel INTE innehåller…? (om du inte är allergisk). Tja, ganska intressant i en kultur där vi lär oss att undvika och förvägra oss själva saker för att framstå som duktiga. Därför vill vi på Livskick inte höra mer sånt snack; berätta vad maten innehåller istället om du alls måste gå in på detaljer.

Superlativ

Inget enskilt livsmedel eller en enskild makronutrient är ”bäst”. Tar någon till överord om en produkt eller dess beståndsdelar betyder det alltsomoftast att personen i fråga försöker sälja något. Mirakel hör hemma i sagor och inom vissa trosuppfattningar – inte i dieter. Undvik därför ”magisk”, ”super-” och liknande – om du inte pratar om din personliga smak för enskilda rätter såklart!

Religiösa övertoner

Vi är alla olika och äter alla olika. Det betyder inte att vissa av oss är heliga och frälsta till evigt liv, medan andra är oheliga, dömda till undergång. Så vilken livsstil och kosthållning du än valt: skippa att predika för andra varför du gör rätt och varför de bör omvända till din tro. Sektlika tendenser bland folk som egentligen bara råkar äta på samma sätt är inte särskilt sympatiskt, tycker vi.

”En kompis sa”

Hälsa är en komplex vetenskap och forskarna har inte alla svaren kring vilken kost som är bra för vem. Men det är fortfarande en vetenskap och några svar finns faktiskt fastställda. Statistiskt och säkerställt, alltså. Att Arne gått ner i vikt si, eller att Berit fått bättre blodvärde så säger tyvärr ingenting om varken si eller så, så att välja diet efter vad någon ”hört att någon gjort så” är bara dumt. (Dessutom ska ju DU må bra av det DU äter – både i kropp och själ, eller hur?)

Detox

Eftersom ingen vanlig mat som är varken oren eller överlägsen, finns inte heller något som kan rensas ut med något annat (det löser kroppen bra själv.) Ordet ”detox” får gärna gå till historien tillsammans med 2015.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>