Medelhavspaj

Den här pajen är sprängfylld med nyttigheter, innehåller mycket fibrer vilket är bra bland annat för blodsockret, är supergod och fungerar utmärkt som fredagsmiddag.

Ingredienser:

Till degen:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • ½ dl vetekli
  • ½ tsk salt
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Till fyllningen:

  • ½ paprika
  • 1 morot
  • ca 100 g broccoli
  • 100 g fetaost
  • ca 150 g kräftstjärtar
  • 1 dl riven mager ost
  • Kryddor efter smak och behag

Till äggstanningen:

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk

Gör så här:

1. Gör pajdegen: Blanda ihop vete- och grahamsmjöl, vetekli och salt. Tillsätt smöret och finfördela det i det torra. Tillsätt vattnet och gör en deg. Behövs det så häll på mer vetemjöl eller vatten.

2. Kavla ut degen i en pajform, täck sidorna ordentligt. Nagga botten med en gaffel och ställ i den i kylen en kvart. Sätt ugnen på 225 grader.

3. När degen vilat klart ställer du in den i ugnen ca 10 minuter för att förgrädda den.

4. Under tiden: Stek broccoli och paprika lätt en stund så de blir mjuka. Riv moroten och lägg i den på slutet. Krydda (jag använde timjan, chilipeppar och svartpeppar).

5. Gör äggstanningen: Vispa ägg och mjölk i en bunke.

6. Ta ut pajbotten ur ugnen, sänk värmen till 175 grader och lägg på broccolin, paprika och moroten på pajbotten. Lägg på kräftstjärtarna och smula över fetaosten. Häll sedan på äggstanningen. Toppa med riven ost.

7. Grädda i ugnen på 175 grader tills äggstanningen blivit stel och osten fått färg, ca 40 minuter.

8. Servera med en råkostsallad.

Bild: Livskick

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>