Mejeriprodukter – mer än bara mjölk

Mejeriprodukterna blir allt fler, något som bland annat märks i livsmedelsbutikerna då hyllmetrarna vid yoghurt-, mjölk- och diverse andra mejeriprodukterna bara blir längre och längre.

Vad tänker du på när du hör ordet  mejeriprodukter? Tänker du på mjölken som vi redan från barnsben får lära oss är viktig att dricka? Eller tänker du kanske på alla goda såser och diverse rätter man kan tillaga med produkter så som crème fraiche och grädde?

Vad du än tänker på har alla tankar en gemensam faktor. Du tänker nämligen på livsmedel som är näringstäta och nyttiga för oss människor. I denna artikel ska jag belysa hur enkelt det är att täcka olika näringsrekommendationer genom att förtära en liten mängd mejeriprodukter dagligen. Idag finns det även alternativa mejeriprodukter som riktar sig till personer med någon form av födoämneskänslighet.

Mejeriprodukter är näringstäta

Mejeriprodukter är näringtäta – men vad innebär det? Jo, med det menas att det finns mycket näring jämfört med volymen av en produkt. Motsatsen till näringstät mat är till exempel utrymmesmat såsom godis, chips och snabbmat. De innehåller väldigt mycket energi men ger lite näring i övrigt. För att förklara detta bättre kommer jag ge er ett exempel, nämligen vanlig svensk mellanmjölk, vilket i Sverige är berikad med extra A- och D-vitamin. Enligt svenska näringsrekommendationer bör man få i sig ca 5 dl av någon mejeriprodukt per dag för att täcka bland annat kalciumbehovet. Alla dessa 5 dl behöver absolut inte utgöras av mjölk, men jag tar det ändå som ett exempel.

Exemplet nedan är bäknat på en 40-årig kvinna (som har ett energibehov på ca 2000 kcal/dygn) och RDI står för ”rekomenderat dagligt intag” (livsmedelsverkets rekommendationer).

Mellanmjölk (1,5 % fett) ger följande:

  • Energi (kcal): 225 (ca 9% av RDI)
  • Protein: 17,5 g (25% av RDI)
  • Vitamin A: 125 microgram (15% av RDI)
  • Vitamin D: 192 microgram (40% av RDI)
  • Vitamin B12: 2 microgram (80% av RDI)
  • Riboflavin (B-vitamin): 70 milligram (50% av RDI)
  • Kalcium: 600 milligram (75% av RDI)
  • Jod: 70 microgram (45% av RDI)

Dessa sju är exempel på de näringsämnen som finns rikligt i mejeriprodukter och som i vissa fall täcks till stor del av just denna livsmedelsgrupp. Vi har sammanslagt 22 näringämnen som vi behöver få i oss dagligen och 18 av dessa finns mer eller mindre i alla mejeriprodukter. Baseras mejeriprodukterna på mjölk finns dessa ämnen garanterat.

Billigt, lättillgängligt och stor variation

Mejeriprodukter är inte bara väldigt näringstäta – de utgör är även en billig och lättillgänglig livsmedelsgrupp som de flesta kan äta. Produkterna har många användningsområden och kan varieras på väldigt många sätt. Man får till exempel inte glömma bort att ost också är en mejeriprodukt (en skiva ost på 12 g innehåller lika mycket kalcium som 1 dl mjölk).

Produkter finns även i olika fetthalter – vilket gör att de ger olika mycket energi. Välj lätt-, mellan- eller standardprodukter utifrån dina förutsättningar, smak och tycke.

Undvik sötade produkter

Var vaksam över de sötade produkterna dock – många yoghurtar och andra produkter är smaksatta och har därmed en hög halt av tillsatt socker också för att smaka bättre. Försök att undvika eller minska intaget av dessa för att inte höja sockerintaget och energiintaget allt för mycket.

För allergiker

Numera finns det även en hel del bra alternativ till dessa traditionella produkter för er som inte kan eller vill äta dessa av någon anledning. Det finns nämligen drycker, såsbaser, yoghurt etc som är baserat på bland annat soja, havre och ris. Dessa produkter är ett väldigt bra alternativ till personer med födoämneskänslighet eller för de som följer en vegankost. Men det man bör tänka på är att dessa i sig inte håller lika mycket näring som de produkter som är baserade på mjölk. En del produkter är dock berikade med både kalcium, A- och D-vitamin och så vidare. Väljer man dessa vegetabiliska produkter bör man alltså vara uppmärksampå detta och leta efter berikade alternativ ifall man vill nå liknande näringsintag.

Källor:
Livsmedelstabell från Livsmedelsverket utgiven 2002
Svenskmjolk.se

Bild: Livskick

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>