Mer bevis för sojabönans cancerförebyggande egenskaper

Inte bara är sojabönorna med sitt proteininnehåll till stor nytta för vegetarianer – de hjälper till att motverka cancer också. Nu har det visats att de proteiner som finns i sojabönan kan hämma tillväxten av cancer i tjocktarmen, levern och lungorna.

soja, sojabönor, förebygga cancer, cancerförebyggande

När man utvinner olja från sojafrön får man sojamjöl som biprodukt. Sojamjölet är proteinrikt och innehåller ca 40 % av frönas näringsinnehåll – och ibland även en särskild omega-9-fettsyra kallad oljesyra.Studien undersökte om sojabönor kan hjälpa till att förebygga cancer genom att använda olika sorters sojabönor som hade högt innehåll av oljesyra och protein. Forskarna tittade på aktiviteten mellan peptiderna (byggstenarna i protein) i sojamjölet och olika typer av cancer.

Man fann att dessa peptider uppenbart hämmade celltillväxten hos människor med 73 % för tjocktarmscancer, 70 % för levercancer och 68 % för lungcancer. Detta visar att de sojabönor med högt innehåll av oljesyra kan ha en motverkande effekt i dessa cancerformer.

Vanligtvis innehåller sojabönor rätt hög andel enkelomättat fett vilket till största delen består av just oljesyra: 18 gram fett totalt, 4,2 gram enkelomättade fettsyror.

Källa: “Peptides derived from high oleic acid soybean meals inhibit colon, liver and lung cancer cell growth”, Srinivas J. Rayaprolu, et al. Food Research International DOI: 10.1016/j.foodres.2012.10.021

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>