Mer om medvetet ätande: bok- och länktips till dig som vill äta annorlunda

Livskick har tidigare skrivit om både medvetet ätande och om att skapa en lugnare måltidssituation. För den som befinner sig mitt uppe i en ätstörning kanske det verkar näst intill omöjligt att ta till sig tanken att det skulle kunna gå att få ro i matsituationer, men med övning och åter övning går det faktiskt att få ett mer balanserat och lustfyllt förhållningssätt till sin kropp. Därför kommer här några ytterligare tips och boktips som kan hjälpa dig på vägen till att förhålla dig till hunger, mat och ätande på ett mer avslappnat och harmoniskt sätt.

sommarlunch

1. Utforska vilken del av dig som egentligen är hungrig eller sugen

Är det en tanke som plötsligt dök upp och sa att du borde äta mer eller mindre av någonting? Är det åsynen av en bakelse eller kanske ljudet av ett krispigt kex som väcker ett plötsligt begär? Är det lukten av nybakade bullar eller munnen som vill känna en smak, som sätter igång tankarna på mat? Är det magen som är tom eller kroppens energi som går på sparlåga? Eller är det egentligen själen som behöver tröstas?*

Försök stanna upp och, om möjligt, gradera begäret i dina respektive sinnen (inklusive tanken och själen). Vad är det egentligen som händer i dig? Se om du kan uppleva situationen såsom den faktiskt är och inte såsom du på förhand har bestämt dig för att den ska vara. Du kommer inte att dö av svält genom att samla dig i några sekunder innan du börjar äta. Däremot blir det sällan en bra måltidssituation om det är ett virrvarr av känslor inombords, samtidigt som du ställs inför olika matval.

2. När du har rett ut vad det är för känslor och/eller tankar du har, se om du kan möta tanken eller känslan med det du verkligen behöver

Är du hungrig ska du självklart äta. Likaså om du är låg på energi; då behöver du både äta och vila. Men om du behöver tröstas, distraheras från något tråkigt eller hantera stress är det mer effektivt att ringa en vän, ta itu med tråkigheten eller göra några avslappningsövningar än att reflexmässigt stoppa i sig mat.

3. Börja praktisera självmedkänsla, det vill säga visa dig själv vänlighet

Acceptera att du är en alldeles vanlig människa med allt vad det innebär. Det skapar också en gemenskap med andra människor. Genom att regelbundet praktisera självmedkänsla kan du få både mindre skuldkänslor och sundare vanor.

4. Bli medveten om vad som sätter dina signaler ur spel

När du arbetar med att identifiera dina känslor i förhållande till mat behöver du bli medveten om vad som får just dig att över- eller underäta. För någon kan det vara en viss typ av mat som väcker begär efter mer. För andra kan det vara stress på jobbet och/eller hemma som blockerar hungerkänslorna. Fundera över vad som sätter just dina signaler ur spel och hur du behöver förhålla dig till det i olika situationer.

5. Sträva efter balans även i övriga livet

Om maten och ätandet har kommit att fungera som en ventil för olika känslor räcker det inte att börja äta medvetet och känna in kroppens signaler. Istället behöver ta itu med problemet där det hör hemma. Är det till exempel arbetssituationen som är stressande behöver du ta en kontakt med din chef. Allt hänger ihop!

Sök den hjälp om du behöver (till exempel hos Frisk och Fri – riksföreningen mot ätstörningar, en samtalskontakt, medicinsk eller ekonomisk rådgivning). Arbeta också fram rutiner för arbete, sömn, träning, fritidsaktiviteter och återhämtning. När du börjar hitta balansen i övriga livet brukar matsituationen bli lugnare ”på köpet”. Samtidigt får du mer energi till att ta itu med problemen som eventuellt kvarstår.

Boktips:

  • Mindful Eating – slut fred med kroppen och maten av Anna Wikfalk, Veronika Ryd & Tia Jumbe. * Texten ovan är baserad på övningen ”Vem är det som är hungrig där inne?”. Boken ger även många andra användbara strategier för att tillämpa medveten närvaro i förhållande till mat och ätande. (Mer om kursen HÄR.)
  • Mat på hjärnan : om ätandets psykologi av Stellan Sjödén. Om mat, måltidskulturer, ätande och ätstörningar i ett historiskt och psykologiskt perspektiv.
  • Projekt Perfekt : om utseendekultur och kroppsuppfattning av Ann Frisén, Kristina Holmqvist Gattario & Carolina Lunde. Om hur kroppsuppfattning skapas i samhället samt vikten av att främja positiv kroppsuppfattning, ur ett forskningsperspektiv. (Recension HÄR.)
  • Hälsohets av Elina Sundström. Om stress, prestationskrav och ätstörningar. (Livskick har intervjuat författaren HÄR.)
  • Skitmat! Vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det av Jacob Gudiol. Om högbelönande mat och hur den är framtagen för att överkonsumeras. (Livskicks Johanna Ahlsten har gett sin syn på boken HÄR.)
  • Magsmart : mat för en lugnare mage och bättre hälsa av David Jonsson. Om sambandet mellan hjärna och tarm samt mat som främjar god tarmhälsa. (Recension HÄR.)
  • Charmen med tarmen : Allt om ett av kroppens mest underskattade organ av Giulia Enders. Ingående om tarmens och kroppens funktioner på ett lättsamt sätt.
  • Något som inte alls har med ätande och kropp att göra. Vilken typ av böcker gillade du som barn? Återupptäck dem eller sök dig till någon annan genre, bara du läser! Tyvärr försvinner läsning mer och mer i dagens samhälle till förmån för internetanvändning, men att läsa skönlitteratur stärker din empatiska förmåga och berikar ditt liv. Genom att ta del av andra världar blir det enklare att känna medkänsla och känna att man ingår i ett sammanhang. Även du gör det, glöm inte det! (Läs mer om läsning som behandlingsform HÄR.)

Av Linda Lovecraft

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>