Min matkultur: en krönika om ett nutida förhållningssätt till kost

Dietisten och matbloggaren Natalie har lärt sig mer om matkultur i en podd – och därmed också insett saker om sig själv och sin kulturella inställning till kost. Ta del av Natalies tankar – och fundera gärna över vilka de väcker hos dig själv…

matkultur instagram

Jag har precis lyssnat på podden ”Allt du velat veta – Om matkultur”, med etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström. Podden handlar dels om vår relation till mat genom historien men även om hur vi äter nuförtiden och efter att jag lyssnat igenom hela programmet kan jag konstatera att jag är personen Richard pratar om.

Richard beskriver att mat har gått från att vara något nödvändigt till ett uttryckssätt, ett sätt att visa vår tillhörighet och identitet. Som dietist och matbloggare kan jag verkligen relatera till Richards tankar om västvärldens relation till mat. Jag är den där jobbiga personen som tar bilder på mat och uttrycker mig själv genom vad jag lägger på min tallrik.

Så varför gör vi så? Jag kan bara prata för mig själv, men jag tror att det har blivit ett intresse, kanske en besatthet. Går det några dagar utan att jag lägger upp något på Instagram börjar det klia i fingrarna; Vilken bild ska jag ladda upp nu? Varför är det så dåligt ljus? (Varför matbloggar jag i ett land med ett halvår av mörker??)

Ibland funderar jag på att sluta med sociala media. Jag tar ett uppehåll från att publicera saker, men jag fotar fortfarande lite mat. Fast alla måste ju inte vet vad jag äter – vem bryr sig egentligen? Jag kan till och med skämmas när jag tar upp mobilen för att ta en bild av maten; det är en sådan världslig sak, ingenting som kommer lösa livets stora gåtor eller viktiga samhällsproblem… Men sedan så saknar jag det, gemenskapen. Jag saknar att dela med mig av min vardag och allt det goda.

Dessutom är ju mat mitt yrke. Och tanken bakom mitt jobb som dietist är god: Jag vill inspirera till bra matvanor, som är positiva för både vår hälsa och vår natur. Men jag är också medveten om att jag har ett ansvar. Ibland suddas gränserna ut för vad som är okej. Vad kan man egentligen hashtagga bilden med på Instagram utan att trigga någon till ohälsa? Vissa olämpliga ord är självklara för mig att undvika, men jag undviker samtidigt andra negativa saker – om det relaterar till mig själv som person. Gör det faktum att jag inte delar med mig av mitt personliga liv och mina misslyckanden att jag bidrar till bilden av perfektion?

Även om vissa kan distansera sig till bilder på sociala medier kan inte alla det och det är viktigt att komma ihåg. Sociala medier är en liten (om än växande) del av våra liv och vi väljer själva hur vi vill framställa oss. Livet är oftast inte så perfekt som den fina matbilden kan ge sken av. Maten är heller inte vad allt ska kretsa runt – och det gäller även om man har det som jobb.

Jag håller alltså med Richard Tellström om det mesta han säger, när han förklarar att mat blivit något mer än bara näring, och att det kanske gått för lång i sin roll att identifiera oss som människor. Men samtidigt tycker jag att måltidsforskaren missar en viktig detalj kring just måltiderna; och det är intresset. Jag tror att långt ifrån alla lagar mat, eller ens alla som hakar på trender som egen ölbryggning eller surdegsjäsning, bara för att ha ännu ett sätt att uttrycka och visa upp sig själva. De flesta gör det förhoppningsvis av intresse, eller kanske rent av för att det får dem att glömma allt vad effektivisering och samhällskrav heter. Så är det för mig. Därför kommer jag att fortsätta jobba med mat, laga mat – och förmodligen visa upp min mat, så länge jag tycker att det är kul. 

Bilder: Natalies Instagram

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>