Mindfulness i hjärnan: en halvtimme med Åsa Nilsonne

Intresset för mindfulness har ökat på alla sätt och vis de senaste åren, inte minst för den som finns i bokform. Åsa Nilsonne, psykiater och professor i medicinsk psykologi har författat ett antal böcker i ämnet, bland annat med kollegan och vännen Anna Kåver (psykolog).

Den bok som idag var på tapeten var Mindfulness i hjärnan, på ett kort seminarium på Boktorget på Allt för hälsan 2010. Och då undrar jag, som har läst hennes böcker, vad är budskapet denna gång? Har vi inte alla redskap som vi behöver, är inte mindfulness lite uttjatat? Men än en gång visar Nilsonne på intressanta aspekter, hon menar att precis som vi tränar vår kropp genom muskelträning, så finns det all anledning att satsa på vår hjärna – träna upp den! Hon berättar om hur svårt det var med mindfulness när hon började arbeta med det under 90-talet – det var lite flumstämpel över det hela. Numera forskas det på området och mindfulness visar ganska fantastiska resultat.

Ofta kan det nämligen vara så att vår hjärna inte ”gör sitt jobb”, som Nilsonne själv uttrycker det. Den ger oss felaktig information, helt enkelt. Hur kul är det med en automatiserad hjärna som berättar för oss att vi är dumma och fula? Ganska handikappande. Men med hjälp av mindfulness kan du skräddarsy din hjärna så att den ger dig rätt information – Nilsonne säger med en självklar övertygelse: ”vi får den hjärna som vi bygger!” Det är ganska skönt och befriande att lyssna på denna professor, för något i hennes språk avslöjar att det faktiskt är möjligt, att få kontroll över den ibland vilda hjärnan.

Jag har ännu inte läst boken (Mindfulness i hjärnan, Nilsonne, Natur & Kultur 2009), men har den nu signerad i väskan. Självklart har jag förväntningar på den, men känner mig trygg med mitt mässköp – alla böcker som jag har läst av Nilsonne (och Kåver) har gett mig otroligt mycket. Två av dem vill jag nämna – ”Vem är det som bestämmer i ditt liv – om medveten närvaro” (Nilsonne, Natur & Kultur, 2004) och ”Att leva ett liv inte vinna ett krig – om acceptans” (Kåver, Natur & Kultur, 2005)

Det här att träna upp hjärnan är inte nytt, men med ett annat språkbruk kan vi likställa det med att träna vår kropp. Det intressanta blir ju förstås – hur mycket tid du är redo att lägga på träningen av din hjärna? Vi går på  Zumba, aerobics, vi löper och styrketränar. Kanske dags att medvetet skriva in ett hjärngympapass i kalendern?

Foto: Baldur Bragason

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>