Mineral makeup: ”Makeup so pure you can sleep in it”?

Slogan ”Makeup so pure you can sleep in it” används vid marknadsförning av mineral makeup. Men stämmer verkligen detta? Mineral makeup är en marknad som har blomstrat de senaste åren – samtidigt som människors medvetenhet om kemikalier har ökat.

Mineral makeup består av pulveriserade mineraler som finns i naturen runt omkring oss. De skall vara fria från kemikalier såsom parfym, konserveringsmedel, olja, vax, silikon etc.

Makeupen bör innehålla några utav följande ingredienser: mica, titandioxid, järnoxid, zinkoxid  och bismutoxychloride. Undvik dock Bismuth (som används för att öka metalliska lystern i mineralen) då detta ämne kan verka irriterande på huden.

Marknadsförningen är riktad så att alla skall kunna använda produkterna, eftersom de skall vara skonsamma mot huden och täpper inte igen några porer. Till skillnad från den traditionella makeupen låter mineralerna huden att andas och rekommenderas allt oftare till människor med känslig hy. Men se upp –  alla märken som marknadsförs sig som mineral makeup är inte så naturliga.

Dagens Nyheter och Smartson har utfört tester på tio olika mineralpuder vilket visade att två av tio testade är inte helt fria från tillsatser. L’Oréal innehöll talk och silikon, och Urban Decay innehöll konserveringsmedel. Vissa makeup produkter är inte så fria från tillsatser som det uppges vara – kan du verkligen sova med din mineral makeup?

En tumregel: Ju längre innehållsdeklarationen är desto större risk att den innehåller tillsatser. Tänk dig för och jämför produkter så att du får det du betalar för. Mineral makeuper har en lägre tillverkningskostnad, så den dyra produkten behöver inte vara den bästa.

Av Sofie Liljefamn, kemiingenjör

Källa: Dagens Nyheter (2011-03-28)

Bild: nuttakit / FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>