Minimalism – ett nytt sätt att shoppa

Har du en garderob full av kläder utan att hitta något att ha på dig? Sparar du på jeans som egentligen är för små men som du kanske, någon gång i framtiden kan komma i igen? Köper du ständigt nya kläder utan att göra dig av med gamla, börjar lådorna bli fulla? Då kan minimalismen vara något för dig.

minimalism

I jakt på lycka fyller vi våra hem med prylar som vi aldrig använder och shoppar kläder utan att reflektera över vad vi behöver. Som en motpol till konsumtionssamhället får allt fler upp ögonen för minimalism. Att äga mindre har blivit trendigt, och trenden sträcker sig ända in i klädkammaren. Genom att göra en djupdykning in i våra garderober kan vi förenkla vardagen och därmed spara både tid och pengar. Less is more.

En minimalistisk garderob handlar om att rensa ut alla kläder man aldrig eller sällan använder, för att bara spara klädesplagg man känner sig bekväm i och älskar att ha på sig. Genom att enbart spara sina favoritkläder blir utbudet mindre och det blir lättare att bestämma vad man ska ta på sig på morgonen. Att ha en minimalistisk garderob leder även till att man sparar tid på att inte gå i affärer och shoppa nya saker, eftersom man redan har en uppsättning kläder som fungerar i alla lägen.

För att på bästa sätt rensa bland garderobsliken har det kommit flera tips på hur man tömmer garderoben och går vidare med sitt nya, lättare liv. En av utmaningarna heter Project 333 och går ut på att man endast använder sig av 33 klädesplagg (inklusive ytterkläder, skor och accessoarer), men exklusive träningskläder och underkläder) under 3 månader. I slutet av varje tremånadersperiod gör man sedan en inventering av vad man har, vad man vill behålla till nästa säsong och vad som behöver bytas ut eller köpas nytt för att passa de nästkommande månaderna.

Meningen med de olika minimalistiska projekten är att man ska förenkla i vardagen, spara på naturens resurser och få mer tid över till annat i sitt liv. Förespråkarna poängterar även att det inte ska finnas något lidande över utmaningen. Man får själv göra en bedömning av hur många klädesplagg som är optimalt för en själv och det är heller inte förbjudet att byta ut klädesplagg av olika anledningar. Kläder ska fortfarande vara något roligt och ett uttryckssätt för individen, om man så vill.

Visste du att: det sägs att vi använder 20% av våra kläder 80% av tiden?

Vill du rensa ut bland dina saker och börja leva mer minimalistiskt? Här kommer 4 tips;

  • Gå igenom de klädesplagg du har och sortera dem efter de fyra s:en; spara, skänka, sälja och slänga.
  • Är du osäker på om du använder några klädesplagg? Packa ner dem i en låda. Om du inte har saknat något i lådan efter ett par månader så kommer du förmodligen inte att göra det senare heller.
  • Tänk kvalitet framför kvantitet när du väl handlar nya plagg.
  • Tänk långsiktigt. Kan du se dig själv i plagget om 1, 3, 5 eller 10 år? Om inte, välj bort det.

Lästips och källor:

Bild: Livskick

Mer att läsa

2 kommentarer

  1. 1

    Intressant… Har själv rensat både garderob och annat hemma. Fascinerande vad mycket man kan göra sig av med utan att sakna det! Och ju mer man märker det, desto mer vill man göra sig av med… Just nu kör jag även ett projekt, att under ett års tid enbart köpa kläder som är ekologiskt eller på annat sätt hållbart producerade. http://aktivadagar.com/2014/november/mitt-nya-projekt-bara-handla-klader-som-ar-eko-reko.html Minimerar verkligen inköpen, men å andra sidan kommer det bli lågt PPA; Pris Per Användningstillfälle, på de få plagg som köps…

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>