Minska på kolhydraterna: välj rätt källa för protein och fett

Vi vet att personer som följer en diet liknande Atkins och LCHF där man kraftigt minskar intaget av kolhydrater kan gå ner mycket i vikt. Nu visar en helt ny studie att om man byter ut brödet och pastan mot animaliskt protein och fett står man under en ökad risk att drabbas av för tidig död genom cancer och hjärtsjukdom. Byter man istället ut kolhydraterna mot vegetabiliskt fett och protein har man bättre utsikt för god hälsa än de som inte minskar på kolhydraterna.

Studien, som följde över 130 000 friska deltagare under en period på 20 år, visar att dödssiffran bland de personer som mest noggrant följde en diet med låg halt kolhydrater var 12 % högre än de som konsumerade mer kolhydrater. Dock varierade dödssiffran beroende på varifrån proteinet och fettet kom ifrån.

De som bytte ut kolhydraterna mot vegetabiliskt protein och fett (exempelvis bönor och nötter) hade 20 % lägrerisk för för tidig död än de som höll en diet med mycket kolhydrater. Samtidigt var det så att de som bytte ut kolhydraterna mot animaliskt protein och fett (exempelvis kött och charkprodukter) hade en 14 % högre risk att dö för tidigt av hjärtsjukdom och en 28 % högre risk att dö av cancer, än de som höll en diet med mycket kolhydrater.

Forskarnas slutsats var att om man vill följa en diet där man kraftigt minskar på kolhydraderna, ska man äta mindre kött och istället välja protein och fett från växtriket.

KällaLow-Carbohydrate Diets and All-Cause and Cause-Specific Mortality, Teresa T. Fung et al. September 2010.

Bild: SXC

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>