Minska stressen: så klarar du oxveckorna

Att mammor, som tar det största ansvaret i hemmet samtidigt som de har en likvärdig ställning i arbetslivet som pappor, har en större risk att bli sjukskrivna, är kanske inte en nyhet vid det här laget. Förra veckan kom en ny rapport från Försäkringskassan som visar att omfattande dubbelarbete ökar risken för sjukfrånvaro – även för pappor. Stress är något som påverkar oss alla. Därför är återhämtning så viktigt i ett samhälle där vi stressar så mycket att vi blir sjuka.

oxveckorna

Den här perioden på året lyser de röda dagarna i kalendern med sin frånvaro och de flesta av oss är tillbaka i jobb och vardagsrutiner efter julens många helgdagar och lediga dagar. Det är nu det är dags att slita som en oxe. De kallas oxveckorna: de mörka och kalla vinterveckorna innan nästa rödmarkerade ledighet dyker upp i kalendern. För många upplevs den här perioden som tung och slitig – därför gäller det att fokusera på att förgylla vardagen med saker som håller humöret uppe, och komma ihåg att återhämta sig. Detta för att inte hamna i en ond spiral av negativ stress och enbart måsten.

När vardagsstressen kommer krypande är det kanske inte så lätt att fokusera på återhämtning, men just nu när vi är inne i oxveckorna är det extra viktigt att fundera på vad du tror att du måste hinna med i vardagen. Kanske går det att släppa kraven på att du måste hinna med precis allt? Vad gör det om hemmet är lite stökigt? Kanske är det viktigare att lämna jobbet i tid och gå ut och motionera eller träffa en vän? Det finns strategier för att klara sig genom oxveckorna och undvika stress. Här är några exempel på enkla och självklara saker som ändå ibland glöms bort:

Umgås. Se till att tanka energi någonstans, genom att till exempel umgås med vänner och familj.

Motionera. Rörelse och träning ger endorfiner och gör dig piggare.

Få dagsljus. Det dröjer innan ljuset kommer tillbaka så forsök att utnyttja de ljusa timmarna på dagen.

Ladda batterierna. Ta dig tid för återhämtning, vila och att ladda batterierna. Släpp känslan av alla måsten.

Bild: Livskick

Av Sandra Strandberg

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>