Mirakelpreparat finns inte!

Går man in på facebook blir man överöst med reklamposter för olika bantningspreparat. De ser ut som vanliga sidor men är i själva verket bara reklam. De verkar dessutom lyckas med vad de vill uppnå, dvs få folk att klicka på länken och köpa preparaten. Inte bara det – de lyckas engagera hundratals tjejer som kommenterar bilden med både bu och bä.

mirakelpreparat

Även om jag själv varit i träsket och provat allt för att minska kilon, så blir jag förvånad varje gång jag hör talas om bantningspreparat. Det kan inte stämma. Alla fattar väl att det inte funkar? Att det inte är hälsosamt? Men jag måste inse att det inte är så. För många köper. De kanske vet att det inte är bra, men de köper dem ändå. För man vill så gärna ha kroppen med stort K att man är villig att göra vad som helst. Samtidigt är man ju inte villig att göra vad som helst, eftersom man inte är villig att göra något så enkelt som att lägga om kosten och röra på sig.

Jag kan heller inte förstå hur man på fullaste allvar kan tro att piller/detox/pulver/whatever ska göra kroppen så där jättesmal och vältränad som på reklambilderna. Det handlar alltid, alltid om hård kontroll på maten och hård, fokuserad träning. Det ”bara blir” inte av sig själv. Sen kan vi ju diskutera om det för alla verkligen är vettigt att sträva efter en sådan kropp. Mitt svar på det är ett bestämt NEJ. Det är inte vettigt. Man måste inte vara så smal eller vältränad för att vara hälsosam. Tycker man kroppen är snygg och är villig att lägga ner jobbet, för att det är ett intresse, fine. Men börjar du svälta dig själv för att nå dit, då kommer du snart lida av undernäring.

Men åter till preparaten. Det är skrattretande att ett livsmedel, som exempelvis den ”fantastiska afrikanska mangon” eller det ”unika kanadensiska blåbäret” ska göra mirakel i form av fettförbränning, eller andra makalösa helanden i kroppen, ”på grund av den höga halten antioxidanter”. Antioxidanter är antioxidanter och finns i ungefär lika stor mängd i de flesta frukter, grönsaker och andra livsmedel (som rapsolja – hör och häpna!). Andra kör med tarmrensning som metod och säljtrick, vilket faktiskt inte har visat några effekter i forskning, och kan dessutom vara skadligt.

Jag blir förfärad av att många har så dålig självkänsla och är så desperata att de tar till sådana här ohälsosamma och dyra metoder för att forma en kropp de drömmer om och tror att de måste ha. Jag har som sagt gjort det själv, men det känns oerhört långt borta nu. Det fanns en tid då jag ville operera magsäcken, göra fettsugning (ekonomin hindrade, tack och lov), var villig att äta vilket piller som helst, gick på pulverdieter och bytte kosthållning varenda vecka. Trots att jag inte hade speciellt många kilon ”för mycket”. Jag var dessutom normalviktig större delen av tiden som jag höll på med det här. Till vilken nytta? Ingen. Mådde jag bra? Nä.

Det är precis det jag vill förmedla här. Hälsa har ingenting med den deffade, extremt vältränade kroppen att göra. Det är inte den förebilden vi ska ha. För dem som hanterar det, vet vad de gör och har det som intresse är det såklart inte fel, inte alls. Men långt ifrån alla är födda till att ha en sådan kropp. Ät det din kropp behöver och rör på dig. Du är förmodligen redan rätt ute – och även om det är klyschornas klyscha så säger jag det ändå: Du är bra som du är. Kom ihåg det nästa gång du ser dig i spegeln.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>