Mobbare och offer har mer ohälsosamt fokus på viktnedgång

Mobbare och mobbningsoffer i skolan har mer ohälsosamma tankar på viktnedgång än andra visar forskning från Storbritannien. Tonåringar som berörs av mobbning – antingen genom att själva mobba eller vara offer för mobbning – kommer mer troligt att utveckla oro för sina ät- och träningsvanor, och bli ohälsosamt fokuserade på att gå ner i vikt.

Ungdomar som hade extrem oro över sin vikt och tillägnade mycket tid och energi till viktnedgång:

  • Bland mobbare 42%
  • Bland offer för mobbning 55%
  • Bland de som var både mobbare och offer 57%
  • Bland ungdomar som inte berördes av mobbning 35%

Forskarna uppger att mobbares tankar upptas av viktnedgång för att de drivs av en önskan att vara de mest attraktiva, starka och vältränade bland sina jämlikar. Mobbare har fokus på att vara populära genom att vara överlägsna; och genom att se bra ut. Mobbningsoffer lider av dålig kroppsuppfattning och låg självkänsla, och är emotionellt stressade på grund av att de blivit retade, vilket kan leda till ohälsosam viktkontroll, kroniskt låg självkänsla och ätstörningar. De tillbringar mycket tid på att minska i vikt för att de hoppas att de mår bättre om de ser bra ut. Ungdomar som både mobbar och blir mobbade har högst förekomst av tankar på viktnedgång, och är de som mest troligt utvecklar ätstörningar och andra psykologiska problem.

En av författarna till studien säger:

—Om vi kan minska mobbning skulle det hjälpa till att förbättra ungdomars känsla av egenvärde, kroppsuppfattning, välbefinnande och hälsosamma sätt att hålla vikten på en lagom nivå.

Källa

Studien: Kirsty Lee, Alexa Guy, Jeremy Dale, Dieter Wolke. Does psychological functioning mediate the relationship between bullying involvement and weight loss preoccupation in adolescents? A two-stage cross-sectional study. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 2017; 14 (1) DOI: 10.1186/s12966-017-0491-1

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>