Mörkret föredrar vila – en krönika om årstidens charm

Mörkret och kylan blir tätare och djupare ju längre in på hösten och ju närmare vintern vi kommer. Många beskriver i samband med detta en ökad nedstämdhet och trötthet; en del drabbas till och med av depression. Andra upplever dock en annan sida av mörkret och årstidsskiftningarna. Här beskriver Rebecka Nelson hur hon välkomnar den kravlösa delen av året, den som säger att det är okej med återhämtning och att bara vara.

mörker vila årstid höst vinter

Sommaren och dess värme har varit frånvarande ett bra tag nu, klockan är omställd till vintertid, och på bara några dagar har löven rasat från träden Det jag hör omkring mig nu är hur jobbigt det är med mörkret, och hur man blir trött av det. Många verkar uppleva en hopplöshet och nedstämdhet över att sommaren är förbi och inför vinterns inträde. Och jag kan känna igen känslan – ibland.

Det är inte precis så att jag jublar när jag cyklar hemifrån på morgonen och det är mörkt, samtidigt som jag vet att det kommer vara lika mörkt på vägen hem… Men: Jag har hittat en annan typ av charm med denna period. Och jag tänker faktiskt inte prata om färgsprakande träd, rosenkindade barn i för stora overaller eller tända ljus – det är visserligen saker jag verkligen tycker om, men det finns faktiskt ytterligare en sida av denna mörka fas, som gör den lite enklare:

Hela året upplever jag att vi (mig själv inkluderat) längtar efter sommaren. Då är allt så lyckligt, soligt och enkelt. (Eller, det ”ska” det vara så i alla fall…) Sommartid njuter vi en del, men snabbt kommer hösten och vi börjar längta till våren, för att det snart ska bli sommar igen. Och så går det runt. Missförstå mig rätt nu; jag tycker att sommaren är fantastisk. Det jag inte förstår är hur vi kan gå och längta efter en fjärdedel av året, och därmed bara ”hålla ut” resterande tre fjärdedelar. För mig är det ganska tydligt att olika årstider är olika faser; faser vi faktiskt behöver i livet.

Hösten och vintern är egentligen som klippt och skuren för vila och återhämtning, har du tänkt på det? Det är som om hela världen går i ide ett tag – och vi får hänga med. Löven faller och träden står nakna, många djur kryper in i sina bon och ljuset går i vila redan på eftermiddagen. Krav som jag ofta upplever på sommaren; som att träffa vänner, hitta på saker och vara utomhus ”när det är så fint väder”, försvinner.

Under den mörka tiden behöver jag aldrig känna press över att solen skiner medan jag väljer att sitta inne och läsa en bok. Världen känns mer tillåtande till återhämtning efter en lång dag i skolan eller på jobbet. Rastlösheten blir mindre, tempot sjunker och jag får tid att bara vara jag, utan speciella krav, för en period. Medan världen vilar utanför känns det helt naturligt att hänga på; krypa upp i soffan med en filt, utan några krav på att producera och prestera. När djuren går i ide och fåglar flyger söderut går jag in i min period av extra mycket vila, återhämtning och tid att ta hand om mig själv. Varje årstid har sin charm, mörkret föredrar vila.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>