Mug cake på fyra vis

Den amerikanska trenden att göra muffins i mikron fullkomligen tar över frukostborden på Instagram. Har du testat än? Efter att ha bakat min första mugcake är jag barnsligt förtjust i att se hur den bubblar upp över kaffemuggens kanter och förvandlas från smet till en muffin-liknande kaka på bara några minuter. Jeanette Samuelsson bjuder på ett grundrecept som du sedan kan variera på flera sätt. Jag gjorde en chokladig variant!

mugcake wide annica

Mugcake smaksatt med kakao, sötad med agavesirap. Toppad med lättkvarg smaksatt med vaniljpulver och lite agavesirap. På toppen raw kakaonibs. Resultatet blev en mättande och ganska kompakt chokladmuffin.

Mug Cake – grund

  • ½ dl- 1dl havregryn (beroende på hur matig du vill ha den)
  • 1 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 1 krm bakpulver (kan uteslutas, bakpulvret gör kakan torrare)
  • 1 tsk smält smör eller flytande matfettsblanding
  • 1 msk sötning (t ex socker, sukrin, honung, agavesirap) eller en bit mosad banan

Smaksättningar:

  • 1 msk kakao
  • 1 litet äpple, delat i bitar + kanel efter smak
  • 1 msk kakao + 1 msk riven kokos
  • 1 dl riven morot + kanel och kardemumma efter smak

Smält smöret. Blanda alla ingredienser i grundreceptet till en jämn smet + valfri smaksättning. Häll smeten i en hög kaffemugg och tillaga på full effekt i microvågsugn i 2-3 minuter.

Tippa upp kakan på ett fat och avsluta med valfri topping, till exempel grädde, naturell eller smaksatt kvarg, rostade nötter, kakaonibs, keso, eller yoghurt och bär.

mugcake choklad annica långvall

Recept: Jeanette Samuelsson

Provlagning och foto: Annica Långvall

En kommentar

  1. Pingback: På trendspaning med Livskicks matredaktör | Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *