Myt: Att samtala om självmord väcker den björn som sover

Att öppet och ärligt samtala om självmord borde vara en av de mest vanliga saker vi kan göra i Sverige eftersom det är en av de vanligaste dödsorsakerna. Ändå kastas en stor skämsfilt över sällskapet så fort någon nämner ordet självmord. Men vi blir bättre på att samtala om ämnet och vem vet, snart kanske vi också inser att samtal om självmord inte väcker den björn som sover.

bench

När en människa mår så pass dåligt att hon överväger om möjligheten att ta sitt eget liv är lösningen på problemet, befinner sig människan i ett tungt mörker. Det kan kännas som att det inte finns någon annan utväg och som anhörig kan det vara svårt att vara behjälplig. Som anhörig kan det finnas en rädsla för att råka säga någonting dumt vilket resulterar i att personen får för sig att försöka ta sitt liv eller ännu värre faktiskt tar sitt liv. Kanske är rädslan över samtal om självmord överhuvudtaget så stor att man inte vågar tala om det.

Då är det viktigt att tänka på att när en människa mår så fruktansvärt dåligt att hon ser självmord som den sista tanken kan det vara bra att tala om självmord. När vi som är anhöriga kliver in och talar om ämnet tillsammans med den drabbade skapar denne en medveten om sina tankar och funderingar. På det viset lyfts problematiken och det ges en öppning för att söka hjälp. Att gömma sig bakom myter och stigmatiseringar väver bara en allt tätare och tyngre skämsfilt. Först när vi börjar tala öppet och vågar fråga de svåra frågorna börjar vi arbeta åt rätt håll.

Våga fråga om någon mår dåligt, våga fråga om självmord. Var rak och ärlig i din kommunikation med den personen du avser hjälpa. Fråga rakt ut: Tänker du ta livet av dig? Har du tankar på självmord? Det finns inget fel eller hemskt svar på dessa frågor. Är svaret ja på någon av frågorna vet du vad du ska göra: lyssna, stöd personen att söka hjälp, följ upp. Att samtala om självmord väcker inte den björn som sover.

Källor:

Bild: Pixabay

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>