Myter och skönhetsideal – om svenskarnas oskyddade solande

Vi svenskar solar mer än vad man gör i andra länder – och det är även svenskarna som bränner sig mest. Den typ av hudcancer som heter malignt melanom ökar dramatiskt i Sverige (sedan år 2000 har fallen fördubblats) och sjukdomen tar ca 500 liv i Sverige om året. Förändrade solvanor är den främsta orsaken. Trots att de allra flesta känner till risken är det många som bränner sig och få som skyddar sig tillräckligt.

solande

Barnen är viktigast

Att skydda barnen mot solens strålar är det allra viktigaste eftersom de har känsligare hud. Man har sett ett samband mellan att bränna sig många gånger som barn och att senare i livet få malignt melanom. Barn ska inte bränna sig och spädbarn ska inte vara i direkt solsken alls.

Enkla tumregler

Så här kan du minska risken för UV-strålning:

  • Undvik stark sol, till exempel mitt på dagen eftersom hälften av UV-strålningen kommer mellan klockan 11 och 15.
  • Sluta sola om du blir det minsta röd. Egentligen borde du ha slutat tidigare!
  • Uppsök skugga om det är möjligt.
  • Bär skyddande kläder och hatt.
  • Sola inte solarium.
  • Använd solskyddsmedel där kläderna inte skyddar. Detta ska användas som komplement och behöver vara av hög skyddsfaktor (mer än 15). Glöm inte att smörja in öron, skalp, ögonlock, läppar, under armarna, ovanpå fötterna, under bikinibandet, baksidan av händerna och knäna.

Var också försiktig med indirekta strålar: även i skuggan kan du utsättas för hälften av solens UV-strålning eftersom den blå himlen sprider solens strålar. Är det fri himmel (ute på sjön eller på stranden tex) bränner man sig lättare eftersom strålningen är starkare där. Man behöver alltså inte ligga och sola aktivt för att riskera att bränna sig och därmed utsätta sig för större risk att drabbas av hudcancer. Här är några fakta som kan vara bra att ha med sig en varm sommardag:

  • Vatten reflekterar mindre än tio procent av solens strålar men släpper igenom UV-strålning på den som badar.
  • Inte bara direkta solstrålar träffar den som solar. Hälften av solens UV-strålning når fram i skuggan.
  • UV-strålningen i skidbacken är extra stark. Snö reflekterar hela 80 procent av solens strålar.
  • Du kan mäta solens styrka på egen hand. Om din skugga är kortare än din egen längd så är solen stark.

”Jag solar för att få D-vitamin”

Ett argument som ofta används för att få fortsätta sola är behovet av D-vitamin.

D-vitamin har flera viktiga biologiska funktioner och det finns vissa studier som antytt att vitaminet skulle kunna förebygga cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och autoimmuna sjukdomar, exempelvis multipel skleros. Men enligt den nya rapporten från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd visar olika studier olika resultat och D-vitaminets roll för att förhindra olika sjukdomar är fortfarande oklar. För den som lider av D-vitaminbrist är det viktigt att tillföra vitaminet i rätt dos. Det går inte bedöma den dosen med hjälp av UV-strålning.

Det behövs en mycket sparsam exponering i direkt solljus för en god D-vitaminomsättning. För ljushyade personer räcker det med cirka 10-15 minuter med sol i ansikte och på armar under en sommardag. Mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av produktionen när behovet fyllts. På vintern får vi vitaminet via kosten.

Lösningen är att påverka skönhetsidealet

Sju av tio svenskar solar för att bli bruna visar en internationell undersökning. Även de som tidigare haft den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, solade för att bli bruna. Yvonne Brandberg, professor på Karolinska Universitetssjukhuset och ledamot i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd, säger:

– Det kan tyckas förvånande att även de som haft hudcancer väljer att sola för att bli bruna, men det visar att många tycker det är viktigare att bli solbrända än att skydda sig från att få cancer. De omedelbara fördelarna med att sola, det vill säga att man uppfattar sig attraktiv och att det är skönt i solen, överväger eventuella nackdelar i framtiden som hudcancer och rynkor. Det räcker inte att informera om riskerna med solning. Hudcancer är den snabbast ökande cancerformen och för att komma tillrätta med problemet måste vi hitta metoder för att påverka det svenska modet att vara brun.

Källa: Cancerfonden, Strålsäkerhetsmyndigheten

Bild: freeimages.com

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>