Nagellack, bara härliga nyanser?

Sommaren börjar närma sig med stora steg. Tår och händer är ute i det fria – man visar gärna detta med en härlig nyans på naglarna. Men vad är det vi egentligen penslar på?

Nagellack är uppbyggt på fyra komponenter: lösningsmedel, filmbildare, mjukgörare och färgpigment. Filmbildaren nitrocellulosa, som används frekvent vid tillverkning av nagellack, löses i etylacetat – som är ett vanligt lösningsmedel. Andra alternativ till lösningsmedel som används är: toluene och formaldehyd – som är hälsoskadliga. Toluene har visats i laboratorietester att den orsakar fosterskador hos möss via oral dosering. Formaldehyd är allergiframkallande och cancerframkallande. Mjukgöraren i nagellacket är vanligtvis kamfer eller dibutylftalat. Ftalater är känt som störande för fortplantningsförmågan.

Formaldehyd används som lösningsmedel samt för att förlänga hållbarheten. Formaldehyd bidrar till att nageln blir starkare. Detta ämne är alltså en vanlig tillsats i nagelförstärkare.

Hur stor påverkan ett nagellack kan ha på en individ varierar på många olika faktorer, exempelvis tidigare känd allergi, mängden av produkten samt hur huden ser ut runt nageln – är den infekterad? Det rekommenderas att man undviker kontakt med huden och att man vädrar ordentligt vid applicering.

Nagellack och nagelförstärkare som innehåller formaldehyd kan vara allergiframkallande om de används för ofta. Symtom på allergi mot formaldehyd behöver inte endast yttra sig på händerna/fötterna, utan även bidra till röd svullnad kring ögonen – eftersom du kliar dig i ögonen. Det är inte bara bäraren av nagellacket som kan reagera utan även folk i din omgivning – de du rör vid med dina naglar.

Flertalet tillverkare av nagellack försöker eliminera dessa hälsoskadliga kemikalier genom att fasa ut dibutylftalat. Några tillverkare har eliminerat formaldehyd från deras nagellack, men andra använder dem fortfarande. Formaldehyd i kosmetika är förbjudet i Japan.

Nästa gång du tänker måla naglarna: läs innehållsdeklarationen eller kontakta försäljaren för att veta vad just ditt nagellack innehåller.

Källor:

Av Sofie Liljefamn, kemiingenjör

Bild: Livskick

Mer att läsa

2 kommentarer

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>