När graderna sjunker, värm dina relationer!

När dagarna blir mörkare och kallare är kanske inspirationen inte lika stor att hitta på saker som under sommaren. Den enda aktivitet man vill utöva är att ligga kvar i sin varma säng eller krypa upp i soffan med en kopp te – vilket man självklart kan göra också. Men istället för att känna förargelse över kylan, acceptera och använd den till att värma upp dina relationer. Här kommer några förslag på mysiga, billiga och stärkande aktiviteter som du kan utföra tillsammans med dina nära och kära.

pulka

Du och dina vänner

När mörkret faller, prestationskraven på jobbet ökar och julstressen knackar på dörren känns bristen på omsorg för dig själv tydlig. Då kan du passa på att fixa ett hemma-spa för dig och dina vänner. Gör egna ansiktsmasker, lägg en hårinpackning, fixa pedikyr och manikyr och bara rå om er själva. Slå på en avkopplande skiva, tänd rökelse och duka upp en mini-buffé med goda tilltugg och dryck. För ekonomins skull kan ett knytkalas vara en god idé. När ni ligger där med ansiktsmasken och får tillbaka kraft och energi: glöm inte de sedvanliga gurkskivorna på ögonen – bara för känslans skull.

Andra aktiviteter: Prova olika kurser som finns tillgängliga i din kommun; vem vet, ni kanske hittar nya talanger? En uppdatering i garderoben genom en klädbytardag är också både praktiskt och socialt. Bra för både plånbok och miljö!

Du och dina barn

Jul, vinter och snö är ord som gör att dina barn exalterade. De får en glädje och förväntan i sina ögon som vi vuxna ofta saknar. Använd dessa magiska veckor inför julen och njut tillsammans med barnen och stärk er julglädje tillsammans. Sätt på en trevlig julskiva, ta fram julpyssel, och plocka fram er kreativa sida och skapa egna juldekorationer. Det traditionella julbaket inför advent är en populär aktivitet. Låt dina barn vara med och baka pepparkakor, lussebullar och andra godsaker. Barnen ska få känna sig delaktiga, få vara med under ”julstöket” och skapa en julstämning i hemmet. Och kom ihåg det ska bli stökigt när man pysslar och bakar!

Andra aktiviteter: Boka en film- och spelkväll med dina barn (brädspel, kortspel eller tv-spel). Ta med barnen på stadsbiblioteket och låna spel, filmer och böcker. Bibliotek och andra kulturhus har också ofta utställningar eller barnteater –  se vad som erbjuds just i din kommun.

Du och din partner

Hetta upp er relation under denna kallare månad genom att ordna en picknick inomhus. Lägg ut några mysiga plädar på golvet, ta fram massor av mjuka kuddar, tänd ljus i hela rummet och fixa en picknickkorg. I korgen passar någon form av plockmat. Det behöver vara någon dyr ost eller den finaste parmaskinkan – det räcker med att ni tar er tid och skär och lägger upp maten snyggt på fat för att öka känslan av lyx. Plocka fram era finaste glas och drick något gott. Om ni är ute efter en varm känsla i magen: varför inte varm choklad toppad med grädde och marshmallows?

Andra aktiviteter: Ordna en romantisk middag à la finrestaurang och laga maten tillsammans. Vandra ute i vackra vyer. Gå på ett museum och upptäck nya intressen tillsammans. Tänd gnistan med passion och omtanke för varandra.

Du och din familj

Är ni en stor familj och har svårt att samla allihop så att aktiviteterna passar? Ni är inte ensamma! Det finns många aktivteter du kan välja som kan passa alla i familjen. Pulkaåkning är en rolig aktivitet som är enkel att utföra; dra bara iväg till en backe och ta med en värmande matsäck. Skridskor är en annan populär aktivitet som uppskattas. Vill ni inte använda utrustning kan ni bygga snögubbar, snöänglar och ha roligt i snön. Våga hitta ert inre barn igen och släpp lös ditt barnasinne tillsammans med din familj. Det behövs och alla mår bra av att leka lite extra i vardagen.

Dessa aktiviteter behöver inte vara krävande, även om viss planering och förberedelse kan behövas. Det ska absolut inte få kännas stressigt. Känn glädjen, lugnet och kärleken medan ni hittar på saker tillsammans. Glöm ordet ”perfekt” – här handlar det om små frusna ögonblick som inte kan framtvingas. Låt dem istället komma spontant och förakta inte vår kalla årstid som är här nu. Använd den istället och värm dina relationer.

Text och foto: Jeanette Samuelsson

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>