När hälsosamt blir hälsofalskt

Hälsa är superintressant, både när det gäller kostval, träning och psykisk hälsa. Det finns hur mycket information som helst, på gott och ont. Många personers erfarenheter florerar som sanningar där ute, det vet ju vi. Vad är hälsa? För att få svaret på det behöver du en kritisk blick, och granska det som sägs. För vad är egentligen sant?

hälsa, hälsosamt, hälsosam, kost, träning, information, dieter, individuellt, personligt, erfarenheter, vila

Jag tror också att hälsa är ju något som utgår från dig själv – vi är olika på alla sätt. När någon berättar för dig vad som fungerar i hälsoväg, kan du hämta inspiration och få lite kunskap, ja. Men det är ju den personens upplevelser, inte dina egna!

Jag kan ta mig själv som exempel. Under lång tid har jag tränat flera gånger i veckan, för att jag har tyckt att det hjälper mig att stressa av. Och så är det roligt! Men att jag sedan skadar mig, p.g.a. överbelastning, det är ju inte på något sätt hälsosamt! Så jag bromsar och tar mjukare klasser framöver. Jag justerar. Hälsa för mig är något som förändras i antingen positiv eller negativ riktning. Och – där jag själv är min egen huvudperson.

Därför blir det konstigt när nya träningstrender och dieter kommer, för lik förbannat så tror vi att det ska fungera för just oss. Kanske gör det det, eller inte. Ta den senaste varianten, högintensiv träning (HIT) – det sägs att den ska vara tung, effektiv och varierande. Stämmer säkert, för en del. Men om man skadar sig försvinner ju de goda effekterna. Eller 5:2, 16:8, 7:0 och allt däremellan. Något som marknadsförs som hälsosamt kan i själva verket bli hälsofalskt.

Mitt hälsosammaste råd – testa dig fram och se vad som fungerar för dig! Skaffa dig erfarenheter som gäller för just dig. De ben jag använder mig av i hälsa är kost, träning och vila. Se till att hitta dina ben, din hälsa, dina val.

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>