När mat blir ditt ”happy place”, på ett sunt sätt

Jag är inte så berest men jag har fastnat för en grej. Jag har varit i England, Turkiet, Grekland och Spanien ett par gånger. Jag är uppväxt med en familj som innebar att det inte bara var mamma, pappa och barn. Nej – här var det moster, morbror, kusiner och ja, ni förstår. Mat var en social plats i vardagen och oj, vilken mat sen! Olika rätter, nya rätter, mycket grönt och många smaker. Min barndom formade min kärlek till mat och det sociala.

mat, happy place, äta, njuta, stress, medelhavet, maträtter, familj, socialt, uppleva, middagar, måltider

När jag varit ute på dessa resor och framför allt i medelhavsländerna så har jag tänkt på en grej. Mat är inget, och då menar jag absolut inget man är rädd för. Det dukas upp med mycket olika rätter och att ta mer än en portion hör till.

Man sitter länge och låter maten smälta i lugn och ro. Det räknas inte slaviskt kalorier och det skrattas och delas på allt. Nu har jag kanske en romantisk bild och har varit väldigt isolerad till min fina uppfattning, men ordet medelhavsmat är något otroligt fint för mig. Ingen diet, nej nej nej, det snackar vi inte om nu. Vi snackar livsstil och vi snackar anti-hets kring vår fina kost. 

Hur skulle det vara om du testade just det där sättet? Oavsett vad du äter. Lägg upp det vackert, sätt dig och ät tillsammans med familj eller vänner. Ta dig tid, stressa inte, njut, tugga, slut dina ögon och upplev varenda smaksensation av din mat. 

Har apelsinen någonsin smakat så mycket sötma och sol? Har den perfekt grillade laxen någonsin smält som smör på din tunga? Har den där rostade potatisen, med egengjord olja som du kryddade med timjan och salt, varit så god att tugga på? Brödet som fyller hela huset med arom. Vitlökssmöret som står och väntar lydigt då det har en egen liten flört som bygger upp spänningen till middagen. Har du längtat efter att sätta dig lite extra sen du började ge av din tid till att äta?

En lunchlåda dagen efter tar dig tillbaka till minnena av gårdagen. Minnena av skratt, historierna, sammankomsten av de vanliga människorna i ditt hushåll. Men just den middagen var speciell, alla middagar ska vara det. Matlådan blir plötsligt ditt ”happy place”, för den ger dig så mycket mer än näring.

Jag är inte så berest men jag har som mål att vara det när min tid är inne. Då när jag är gammal och härlig. Mina minnen ska vara: oj, vad jag har njutit!

Foto: Dirk Herrmann

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>