När tragedin slår till: 5 sätt att enas med andra

Världen kan kännas som en grym plats dessa dagar. I nyheterna nås vi allt oftare (känns det i alla fall som) av mänskliga tragedier. I sådana tider är det extra viktigt att vara med sina medmänniskor. Här är 5 saker som kan bidra till enighet – även i fall där vi har olika bakgrund, tro eller politisk övertygelse.

enighet

1. Lyssna

Detta lilla ord, som vi råds om så ofta – och kanske också tar för givet att vi kan hantera. Men hur ofta lyssnar du egentligen, på riktigt? Det är lätt – speciellt i diskussioner där åsikterna går i sär eller är känsliga och upprörda – att fundera över sitt eget nästa argument medan den andre talar. Men när tankarna går till de egna idéerna kan vi inte samtidigt ge andras full uppmärksamhet. Vid svåra händelser blir det extra viktigt att gå in i varje konversation med ett öppet sinne och låta andra uttrycka sina tankar och känslor fritt – även om de skiljer sig från våra egna.

2. Respektera

Om det kan vara komplicerat att lyssna – hur svårt är det då inte att visa respekt..? Ännu svårare blir det i fall där vi inte respekteras tillbaka. Men samtidigt är det enkelt: vi är alla människor och vi förtjänar alla att behandlas med respekt. Respekt ska alltid vara ingångspunkten, istället (som det ofta blir) en överenskommelse i slutet av en diskussion.

3. Se likheter

Det kommer alltid finnas saker du inte håller med dina medmänniskor om; än mer när det rör stora och svåra händelser. Men istället för att se till olikheterna – leta likheter! Att hitta en gemensam grund är ofta lättare än vi tror. Här kommer vi tillbaka till det där enkla faktum igen; vi är alla människor. Vi vill alla ha kärlek och trygghet. Så även om du möter en person med en annan syn på vad kärlek ska bestå av, eller hur trygghet skapas; se hur era grundbehov är desamma – det underlättar både samtal och samhörighet.

4. Gå till kärnan

Varför känner du som du gör just nu…? Om det är svårt att lyssna, respektera och hitta likheter med andra, fråga dig själv detta ”varför?”. Har du personligen varit påverkad eller utsatt av något som kommer till ytan när tragedin drabbar andra? Du kanske har helt ”rätt” i dina åsikter, men det är samtidigt viktigt att se hur dina egna känslor påverkar vad du tycker och var du står i olika frågor.

5. Känn för andra

Ibland är det svårt att se borta sina egna känslor och tankar när något hemskt inträffar, även om du själv inte är direkt drabbad. Men samtidigt är det ett tillfälle att öva sin empati, så försök att tänka bort ”Så här känner jag” en stund, och ersätt tanken med ”Hur känner de drabbade?”. Dela sedan dessa funderingar med andra! Hur olika vi än må tycka om sakfrågor, kan de flesta människor mötas i empatin för andra. Att mötas i detta stärker både dig och din samhörighet med dina medmänniskor.

Källa: Thedailypositive.com

Bild: Pixabay.com

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>