Närståendes negativa viktprat leder till viktuppgång

Vad människor i din närhet tycker om din kropp betyder mer än du tror. En studie som publicerades i december 2014 ger indikationer på att en kvinna vars närstående pratar negativt om hennes kropp tenderar att gå upp mer i vikt.

viktprat

Studien fann att kvinnor som fick uppmuntrande, accepterande, budskap om sin vikt kunde hålla vikten bättre, och till och med gå ner i vikt. Christine Logel, som är huvudförfattare i studien, säger:

—När vi mår dåligt över våra kroppar vänder vi oss ofta till våra nära och kära – familj, vänner och partners – för stöd och råd. Hur deras gensvar ser ut kan ha en större effekt än vi kanske tror.

Forskarna studerade kvinnor i 20-årsåldern, en grupp som ofta är missnöjda med sina kroppar. Dessa fick mäta och väga sig, samt svara på frågor om hur de kände efter att fått se resultatet. Fem månader senare fick de svara på frågor om huruvida de pratat med sina närstående om detta, och vad dessa i så fall svarat. Efter ytterligare tre månader fick de mäta och väga sig igen, och prata om ifall något ändrats under tiden.

—Generellt var kvinnorna i studien inom den rekommenderade BMI-skalan, så det mest hälsosamma de kunde göra var att hålla sin nuvarande vikt, och inte vara så hårda mot sig själva, säger Christine Logel. Men många av kvinnorna var bekymrade över hur mycket de vägde, och de flesta pratade med sina närstående om det.

Kvinnorna gick generellt upp lite vikt under tiden för studien, vilket inte är ovanligt för unga vuxna. Men om kvinnorna fick höra från sina närstående att de såg fina ut, kunde de hålla sin utgångsvikt, och även gå ner något. Kvinnor som inte fick samma uppmuntran från sina nära och kära gick upp i genomsnitt cirka två kilo.

Resultaten visar att när kvinnor som är bekymrade över sin vikt hör att deras närstående accepterar dem som de är, mår de bättre över sina kroppar – och har därmed lättare att hålla vikten. Att bli pressad att gå ner i vikt hjälpte inte de kvinnor som redan var oroliga för sin vikt, utan ledde faktiskt till att dessa istället gick upp i vikt. Att känna sig bekväm med sin kropp gjorde att kvinnorna blev mer aktiva och åt mer genomtänkt. Den villkorslösa acceptansen från närstående kan också ha minskat deras stressnivåer, vilket är en känd riskfaktor för viktuppgång.

—Det finns massvis med forskning som visar att socialt stöd förbättrar hälsan, säger Logel. En viktig del av detta är att känna att de vi älskar accepterar oss för dem vi är. Vi har alla någon i våra liv som kommenterar att vi gått upp i vikt, och gärna vill hjälpa oss ner igen. Våra resultat visar att dessa ”hjälpinsatser” är helt missriktade.

Studien: CHRISTINE LOGEL, et al. A little acceptance is good for your health: Interpersonal messages and weight change over time.Personal Relationships, 2014; 21 (4): 583 DOI: 10.1111/pere.12050

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>