Naturliga transfetter inte hälsofarliga

Det har diskuterats mycket om transfetter den senaste tiden, och många är oroliga över hälsoeffekterna. Forskare i Kanada har nyligen tagit reda på vilka effekter naturliga transfetter har på vår hälsa.

transfetter

Det finns olika sorters transfetter: industriella och naturliga. De industriella transfetterna är en restprodukt från härdning av fetter och oljor och återfinns i exempelvis snabbmat och industriellt tillverkade småkakor. Naturliga transfetter finns i små mängder i bland annat komjölk.

De naturliga transfetterna är annorlunda mot de industriella eftersom de inte är skadliga och faktiskt tros kunna ha fördelar för vår hälsa och de kanadensiska forskarna vill förmedla att man inte ska blanda ihop dem med de ohälsosamma, industriella, transfetterna – och att märkningen av livsmedel ska tydligt visa vilken typ av transfett som finns i varan.

Forskarna tittade på 13 tidigare studier som analyserat effekterna av naturliga transfetters effekter på hjärtats hälsa. Flera av dessa studier bekräftade de skadliga effekterna som industriella transfetter har, men ingenting hittades som  kunde koppla naturliga transfetter och riskfaktorer (kolesterolfaktorn) för hjärtsjukdom.

Källa: ISSFAL

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>