”Njut av dem!” En intervju om att vara svärmor

Den 27 oktober är det alla svärsmödrars dag. Eftersom ungefär 90 000 nya par bildas varje år* – och eftersom många av personerna som ingår i dessa par har en mamma – är det ett ganska stort antal kvinnor som ska uppmärksammas. På Livskick har vi valt ut en: författaren Ritta Jacobsson.

Ritta Jacobsson

Ritta har tre barn, två gifta söner och en dotter som är särbo. Svärmor blev hon tidigt.

– En av mina söner hade redan under tonåren några långvariga relationer där jag fick prova på svärmorsrollen. Han bodde ju dessutom fortfarande hemma då, så umgänget med hans flickvänner blev mer intensivt än med barnens nuvarande partners. Det var kul att lära känna en ny ung människa på det sättet – de blev som ett extra barn i familjen.

Numera umgås hon med svärdöttrarna så ofta tid ges. Svärsonen arbetar utomlands, vilket gör att det umgänget blir mer sporadiskt. Ritta menar att hennes känslor varit positiva direkt från start, men att relationerna givetvis också utvecklats med tid. En milstolpe var första gången hon blev farmor.

– Det är klart att relationen till min äldsta sons fru djupnade när hon födde mitt första barnbarn. Hon är en mycket klok kvinna och numera en underbar trebarnsmor, med en ängels tålamod. Det gick bara inte att låta bli att tycka ännu mer om henne efter barnbarnens födelse. Det är ju en oerhört mäktig upplevelse, att ens barn blir förälder! Jag har vänner som påstår att känslan blir starkare när det är ens dotter som får barn, men jag har svårt att tänka mig att det blir så.

Vid familjesammankomster är det också just rollen som farmor som får mest utrymme – när man leker och busar med 6- respektive 2-åringar blir det ofrånkomligen mindre vuxenssnack och svärmor-svärdotter-samtal.

– Men vi brukar se till att äta mycket! Då sitter ju barnen stilla en stund.

Det märks att Ritta har lätt att svara på frågor kring familj och familjerelationer. Inte enbart för att hon trivs i sina olika roller – utan också för att det är hennes jobb att skriva om olika karaktärer. I henne ungdomsböcker är t.ex. bonusföräldrar ofta närvarande:

– Det är en snarlik situation mot att vara svärmor faktiskt. Man ”tvingas” till ett umgänge som man själv inte valt. Samtidigt är det utvecklande. Och tänk: jag hade aldrig fått lära känna dessa underbara människor om inte mina barn hade blivit förälskade i dem!

I den bok för vuxna Ritta skrivit – deckaren Exekutorn – handlade det också om utveckling när en svärmor skrevs in i handlingen – dock av liten annan art:

– Svärmodern i den boken var en riktigt bitch! Jag tror – hoppas – att hon inte liknar mig ett dugg! Hon blev så av den enkla anledning att jag ville belasta min lite bortskämda huvudkaraktär med massvis av motgångar – skilsmässa, struliga barn, problem på jobbet, mördare och sist men inte minst en elak svärmor – för att tvinga henne att växa som människa.

Mord och elakhet kanske inte är något att fira: men svärmödrar som får oss att växa – och som växer med oss – är det definitivt. Ritta ger slutligen alla svärmödrar därute sitt bästa råd:

– Respektera dina barns känslor och val av partner! Lägg dig inte i deras liv, men visa tydligt att du finns där som stöd och hjälp. Umgås med dina barn och deras partners så mycket det går och njut av dem!

Och grattis på alla svärmödrars dag!

Mer om Ritta och hennes böcker: www.ritta.se

*Källa: Familjerådgivarna

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>