Njut av juletiden utan att stressa

December har kommit, och precis som de flesta år verkar vi finna oss själva i en tid och plats som vi inte styrt oss själva emot. När sinnet har en tendens att vilja stanna kvar i svunna dagar, i stunder av avkopplande läsning vid vattnet och förberedelser av sommarmiddagar i eftermiddagssolen, så gör sig den pickande stresskänslan i bröstkorgen ofta påmind när man inser att tiden till jul numera kan räknas i dagar snarare än i månader. Plötsligt sköljer det över dig; julklappar ska inhandlas, kakor ska bakas och hjärtan klippas – och allt ska göras med ett leende på läpparna och helst utan att det ska behöva resultera i att du sedan måste leva på knäckebröd hela januari för att kompensera för utgifterna.

jul, tips, stress, press, agnes stenlund, facebook, sociala medier

Börja med att bestämma dig för att inte oroa dig. Än finns tid och plats att ordna allting, och om du bara väljer att göra det bästa av den kommande tiden så kommer det inte bara att underlätta det praktiska, utan även ge dig möjligheten att faktiskt njuta av den fantastiska tid som ligger framför dig. Sol och bokläsning i all ära, men ingenting klår väl egentligen doften av glögg och pepparkakor – och SVTs julkalender på söndagmorgonen? Här kommer fem enkla och värdefulla tips för din allra mest glittrande juletid.

Sätt förväntningarna och målen på en realistisk nivå

Det kan verka lite torftigt, kanske i synnerhet om du har barn som skulle bli förkrossade om julen inte uppfyller deras drömmar om magi och sagolikhet. Men för din egen hälsas skull – se det hela objektivt för en stund. Julen är en tid som kantas av guldfärgat skimmer tills du en dag fyller tolv, och plötsligt inser att den där drömska känslan inte längre är densamma. Många människor spenderar sedan hela livet för att försöka att återskapa den romantiska stämning som genomsyrade barndomens jular, istället för att helt enkelt inse att det som har förändrats är du.

Se istället julen som en tid då du kan uppfylla dina nutida intressen, genom att slappna av och tillåta dig själv en mysig ledighet utan krav och måsten. Mer än så behöver det inte vara. Julen är inte misslyckad bara för att du inte hinner knyta kransar och stöpa ljus. Sätt målen på en lägre nivå, och dina barn kommer att uppleva julen som magisk ändå.

Välj din egen smak över trötta traditioner

Maten är enligt många en lyckad julaftons absolut viktigaste ingrediens, och det är svårt att säga emot då en bra middag skänker lycka, njutning och lugn som få andra sysselsättningar i världen. Äta bör man, annars dör man, och så enkelt är det. Vissa människor verkar dock ha fått hela konceptet om bakfoten, och verkar tro att det är rätterna som serveras som avgör ifall man njuter av sällskapet och tillfället eller inte.

Risgrynsgröt, julskinka och Janssons frestelse är gott, och de som finner nöje i att tillaga och bjuda på dessa rätter ska känna sig alldeles fria att fortsätta med detta. Känner du dock att julskinkan inte riktigt ger dig den trivsamma julkänsla som den en gång gjorde, att gröten växer i munnen eller Jansson bränns i ugnen, så är det ingenting som säger att du inte kan laga någonting annat. Det är 2013 och känner du att du helst skulle ställa fram din vegetariska lasagne på julbordet så är alla nya traditioner välkomna. Man får göra så. Jag lovar.

Tänk på personliga karaktärsdrag istället för prislappen

Den sysselsättning som i dessa tider ockuperar våra tankegångar allra mest måtte vara julklappshandeln. Det är en fin tanke, men saker och ting fungerar sällan så bra i praktiken som i teorin. Allt för ofta slutar det bara i stress och press, och att man spontanhandlar någonting bara för att ha en gåva att lämna över när det är dags.

Detta kan undvikas på ett enkelt sätt: Genom att helt enkelt ge personen i fråga en bukett eller en låda av det allra mest speciella som du kan komma på om er relation. Tycker personen om fina penslar, behöver den saker till köket eller är den pinsamt förtjust i musik från nittiotalet? Det är svårt att tänka sig någonting som skulle bli mer uppskattat än en bukett av penslar i olika former och längder eller en låda med cd-skivor (alternativt ett usb-minne) innehållande nittiotalshits. Känner du för att spendera lite mer är smycken med gravyr alltid en bra och personlig gåva. Uttrycket må vara slitet, men det är tanken som räknas.

jul, tips, stress, press, agnes stenlund, facebook, sociala medier

Skapa din alldeles egna julresa

Majoriteten av befolkningen i vårt avlånga land får en något högre puls då almanackan vänds till december, vilket är fruktansvärt bara det, men sedan är det dessutom värre för vissa än för andra. Panikattacker, sömnlöshet och tillfällig demens tillhör inte de symptom som ska tolereras, och om jultraditionerna ger dig dessa så behöver du inte vara med.

Bojkotta julen, eller välj bara att inte fira den på det sätt som normernas långa fingrar hänvisar till. Det kanske är i senaste laget, men när resebolag erbjuder resor till Thailand som kan bokas sista minuten så finns fortfarande möjligheten att spendera dina sista veckor av december på äggskalsvita stränder, kantade med vajande palmkronor och med turkosa vågor som taktfast gungar in mot land.

Sedan behöver man naturligtvis inte ha någonting emot julen för att åka iväg. Pepparkakor kan man faktiskt ta med på flygplanet, och förhoppningsvis återkommer julen även nästa år och året efter det igen, så någon brist på jular kommer du i alla fall inte att behöva lida.

Avskärma dig från teknikens under en stund

Det verkar så oskyldigt, att bara scrolla lite i Instagram- eller Facebookflödet innan du slår dig ner i soffan för Karl-Bertil Jonssons julafton, men detta är ett felsteg gjort så många gånger att det verkar vara omöjligt att lära sig av. Alla vill vi verka bäst på sociala medier, det är en omständighet som du mest troligt redan är bekant med. Ändå påverkas vi oroväckande mycket av vad andra tycker, gör och tänker.

När du ser hur din arbetskollegas tioåring poserar med en ny iPad, läser om hur trevligt kusinerna i Värmland har det och när till och med den där tråkiga vaktmästaren, han som gick i din parallellklass på högstadiet, uppdaterar om den goda mat som han lyckats åstadkomma, är det lätt att man dömer sin egen sitation hårdare än nödvändigt. Om jag ändå bara hade sparat lite mer pengar, lagat lite fler rätter och haft lite fler vänner, då hade min jul också varit värd att fota och kommentera och gilla.

Jag tror att vi alla hör hur barnsligt det låter. Strunta i vad alla andra skriver och gör, utsätt inte dig själv för dem som fiskar efter kommentarer och låt det främst inte förstöra din julafton. Men framför allt – tillåt dig själv att slappna av. Våga be andra om hjälp och ta inte på dig ansvar över någon annans välmående än ditt eget. Livet är alldeles för kort för att alltid prioritera andra framför sig själv, särskilt när det kommer till årets absolut trevligaste högtid.

Agnes Stenlund

Bilder: SXC

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>