Ny bok granskar myterna kring den hälsosamma kroppen

I det moderna Sverige har hälsa blivit vår tids religion. Men hur ser en hälsosam kropp egentligen ut – och vem avgör vad som är hälsosamt? I höst kommer boken som vill gå till botten med såväl fettmyter och BMI-hets som dieter och normer kring kroppen.

kroppspanikVi lever i ett samhälle som drabbats av kollektiv kroppspanik menar Julia Skott, journalist och författare till boken ”Kroppspanik – fett, lögner och sjukt onödig ångest”, som kommer ut i augusti. I boken granskar Julia myter och sanningar kring kropp och hälsa, med hjälp av aktuell forskning såväl som egna erfarenheter.

Debatten kring vad en hälsosam kropp egentligen innefattar pågår ständigt och blossar upp då och då i samband med nya forskningsrön eller trenddieter. BMI – Body Mass Index –som används av till exempel sjukvården för att avgöra om en person har en hälsosam vikt, har kritiserats bland annat för att det inte tar hänsyn till förhållandet mellan muskler och fett, något som har stor betydelse bland annat när det gäller risken att drabbas av hjärtsjukdom. Det finns också studier som visar att risken att dö av just en hjärtsjukdom i själva verket är större för den som klassas som underviktig, än den som är lätt överviktig. Andra forskare menar att det i själva verket är midjemåttet man ska titta på.

Julia Skott är en av dem som deltagit i debatten, och kritiken av BMI, bland annat med projektet Kroppsbilder; en blogg som vill vara ett slags ”virtuellt badhus” där människor visar upp sina kroppar och hur olika de kan se ut.

Vi lever i ett samhälle där ”smal” ses som synonymt med lycka, intelligens och självkontroll medan övervikt förknippas med precis det motsatta. Vår stora skräck att bli tjocka driver många till rent skadliga dieter, menar Julia Skott – dieter som skadar kroppen i mycket större grad än ett BMI på 26.

”Ibland verkar det som om du är överviktig kommer du garanterat att få diabetes och andra sjukdomar. Så behöver det inte alls vara. Det kan finnas vissa risker, men det behöver inte vara en dödsdom.” säger hon till Expressen. Med boken vill Julia göra upp med myter kring vad som är en hälsosam kropp. ”Den här boken vill jag ge till min dotter. Eller till min mamma som bantar hela tiden.” avslutar hon.

Källor: Expressen.se, bokhora.se, dn.se, aftonbladet.se, vårdguiden.se

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>