Ny forskning: den förhistoriska hjärnan behövde kolhydrater

Ny forskning har upptäckt att kolhydrater kan ha varit en viktig del i den mänskliga hjärnans utveckling – alltså tvärt emot vad exempelvis Paleo-följare påstår.

kolhydrater

I studien, som publicerades i augusti 2015, säger forskarna att växtbaserade livsmedel innehållande höga nivåer av stärkelse var nödvändiga för hur hjärnan utvecklades under pleistocen-eran. Man bekräftar att en köttbaserad kosthållning var viktig, vilket varit erkänt länge, men argumenterar även för att lättsmälta kolhydrater var avgörande. Specifikt nämns tillagad stärkelse, som tillförde energi genom glukos, vilket hjälper hjärnans utveckling.

Paleo-principen, som varit populär de senaste åren under premissen att det är mer anpassat till våra gener att äta så – utesluter ofta många vanliga former av kolhdyrater, t ex sädesslag, baljväxter och potatis. Men om du verkligen vill äta som våra förfäder är en kost baserad på just sådana stärkelserika livsmedel – tillsammans med protein – alltså en bättre väg att gå. En av studiens författare säger:

—Utan kolhydrater skulle de förhistoriska arter som utvecklades till dagens människa aldrig genomgått den evolutionen. Stärkelserik mat, alltså kolhydrater, är den huvudsakliga källan till energi för både kroppen och hjärnan.

Några huvudpoänger i denna nya forskning är att:
 • Den mänskliga hjärnan använder 25% av kroppens energibudget, och upp till 60% av andelen glukos i blodet. Glukos kan utvinnas ur andra källor, men allra mest effektivt är det via kolhydrater.
 • Under graviditet och amning kräver kroppen ännu mer glukos i blodet, och är nivåerna för låga kan både modern och barnets hälsa påverkas.
 • Våra förfäder hade stärkelserik mat tillgänglig, som knölväxter, olika frön och frukter.
 • Människan har fler gener som gör att vår saliv kan bryta ner stärkelse än alla andra primater. Dessa gener har vi troligtvis haft i åtminstone 1 miljon år.

Forskarna menar därför, när alla dessa aspekter tas i beaktande, att när vår förmåga att bryta ner stärkelse ökade, genom att vi kunde börja tillaga de kolhydratkällor vi hade omkring oss samtidigt som vår saliv blev bättre på att ta hand om dem, så ökade nivån av glukos vi kunde använda – både för att utveckla vår hjärna och föda starka barn.

Köttätandet må alltså ha kickat igång evolutionen, men intaget av stärkelserik mat gjorde oss både smartare och mer hälsosamma.

Något att tänka på nästa gång du hör om en ny diet som vill utesluta kolhydrater (eller någon annan näringskälla, för den delen!)

Källor:

Bild: Pixabay

Mer att läsa

4 kommentarer

 1. 1

  Det stämmer ju inte, jag vet många förespråkare för kost inriktad mot paleo som inte begränsar kolhydrater, men de kanske inte syns lika mycket.

  • 2

   Så kan det säkert vara Liane. Nu baserade vi texten på forskningsrapporten och andra faktakällor – men jag har lagt in ett ”ofta” innan utesluter för att visa på att det (som alltid) finns olika riktningar inom varje kosthållnings-åskådning.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>