Nya folksjukdomen: Perfectoholic

Där står hon i sin Diorklänning och ser ut över trädgården. Bakom henne uppenbarar sig villan som i runda slängar är värd runt tio mille. Jeepen står på garageuppfarten och ungarna är i skolan. Allt är perfekt och människor avundas henne. ”Wannabe Mrs. Goldcard” är ensam hemma och hon känner sig underlig, något är konstigt. Tårarna kommer samtidigt som insikten att lyckan inte finns där. Var det inte så här man skapade lyckan? Lyx, flärd, kärlek och familj. Var är lyckan?

I en tävling om vems ungar som har häftigast och har bäst klädstil startar det. Denna tävling avancerar till fnys åt H&M-kläder och man köper glatt en dator, mobil och iPad till sina guldklimpar. ”Jo men de behöver en sådan, de är ju så bra”. Man intalar sig att det är en nödvändighet och då ser man till att skaffa det också. Hundra procent fokus krävs i detta moment.

För att ens kunna tänka på att delta i denna idiotiska tävling så måste du ha kapital. Hur får man det? Jo, man jobbar. Nu kommer nästa grej, karriären. Inte räcker det med ett vanligt Svenssonjobb. Om man ska jobba så ska man ha en riktigt schysst anställning på ett flashigt företag.  Hundra procent fokus är ett måste i detta moment!

Hemmet bör vara ljust och smakfullt inrett, jag menar – det ska ju vara en oas att komma hem till när man jobbar så hårt och är galet aktiv i livet. Feng Shui à la perfektion. Det ska blåsa en lätt bris med sommardoft igenom det smakfullt inredda vardagsrummet (som självklart är gjort av en halvkänd inredningsarkitekt som också inrett hos en kändis). Vad vet jag? Det finns säkert något att sätta in i den svindyra ventilationen. Hundra procent fokus krävs även här!

Som kvinna bör du vara smal, vältränad, ha böljande hår och intensiva ögon, en klädsmak som behagar alla och vara lik en djurisk gudinna i ditt sexliv. En fet diamantring pryder vänster hands ringfinger och med lite botox kan man se ut som tjugo fast man är över trettiofem. Hundra procent fokus, big time!

När vi kommer till kärlekslivet behöver jag väl inte ens yppa mig om att det ska vara romantiskt, överväldigande av komplimanger och, som sagt, präglas av ett galet bra sexliv. Hundra procent arbete som helst inte ska synas utan bara vara där.

Piece of cake! Fem hundra procent kan väl vilken vanlig människa som helst klämma ur sig.

Eller? Är sanningen att det är enkelt att fixa den där ”drömlivsstilen” och sedan njuta av den? Brukar sanningen ofta innebära miljoner i lån och (eller) att man i en relation aldrig träffas för att jobbet upptar hundratio procent av livet. Sedan läggs ännu mer tid till att köra barn till hundra träningar och gå på prestigefyllda parmiddagar där man kan jämföra liv och hitta inspiration att skaffa mer, bättre och häftigare…

Är det konstigt att 6 av 10 kvinnor springer in i den berömda väggen? Med dagens möjligheter och moderniteter är sanningen snarare att de personer med ett jetplan kraschar in i valnötspanelen i köket i stället.

Hetsdieter, hetsträning, hetsjobb och hetsdriv till perfektion slutar ofta i allt annat än just det perfekta. Ska man åstadkomma de där sakerna så måste du vara fem människor egentligen, minst. Så många försöker att nå dit själva, av egen motor. Vissa vet inte ens om det, de kör på för att de på allvar tror att det ska vara på just det där sättet. De är invaggade i ett antagande om att ”alla” har det.

Jag ska inte ljuga och säga att jag inte skulle vilja ha ett fett bankkonto, fint hem eller möjlighet att resa utomlands jämt och ständigt. Det lockar otroligt mycket. Men om det ska ske på min kropps bekostnad? Nej, nej, nej. När jag som gammal tittar tillbaka på livet så ska jag se skratt, envishet och kärlek. Inte en stor minnesförlust eller evig kraftmätning.

Foto: Anton Belovodchenko

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>