Nya krav ger bättre märkning av mat

Märkningen av mat ska bli mycket bättre, säger Livsmedelsverket. Den ska ge mer information och vara mer lättläst. Bland annat skärps kraven på läsbarhet, näringsdeklarationen utvidgas och fler varor och kött ska ursprungsmärkas.

– Det här är goda nyheter för alla som bryr sig om vad som ingår i maten och hur den är tillverkad, som allergiker, kvalitetsmedvetna och de som vill veta ursprung, säger Anette Jansson, chef för Livsmedelsverkets rådgivningsenhet.

Näringsdeklarationen utvidgas med uppgift om saltinnehåll. Mängd energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter och protein varan innehåller per 100 gram eller 100 ml blir obligatorisk för många färdigförpackade livsmedel. Det är positivt för den som vill hålla ett öga på sin saltkonsumtion.

Som konsument vill man kunna läsa texten på livsmedelsförpackningarna och detta är en fråga som Sverige särskilt har drivit inom EU-lagstiftningen. Nu ska fonten vara större.

Tidigare omfattade kravet på märkning med ursprung nöt- och kalvkött, honung, frukt, olivolja med flera. Enligt de nya bestämmelserna ska också kött från gris, får, get och fjäderfä ha ursprungsmärkning. Detsamma gäller för huvudingredienser som inte kommer från det land där själva livsmedlet är producerat, t ex utländska blåbär i sylt som görs i Sverige.

Andra nya regler

  • Ingredienser som kan orsaka allergi eller intolerans ska framhävas med till exempel fet eller kursiv stil för att synas bättre
  • Nedfrysningsdatum ska anges på fryst kött och fisk
  • Kött- och fiskprodukter som är sammanfogade av olika bitar ska märkas med uppgift om detta
  • Den vegetabiliska råvaran ska anges för vegetabiliska oljor och fetter.
  • Nettovikten på glaserade livsmedel får inte omfatta glaseringen
  • Om ett livsmedel innehåller nanoingredienser ska det anges i ingrediensförteckningen.

– Sammantaget innebär de nya reglerna att konsumentens möjligheter att göra hälsosamma och välgrundade val av mat kommer att öka, säger Anette Jansson.

Producenter och handel har nu tre år på sig att införa den nya märkningen, utom när det gäller reglerna för näringsdeklaration, som måste tillämpas senast om fem år.

Källa: Pressmeddelande från Livsmedelsverket

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>