Nyårskrönika: ”Är vi inte värda mer än så här?”

För drygt ett år sedan (december 2011) gjordes ett reportage om mig i en tidning som heter SN Extra. Den damp ner i brevinkastet tidigt på morgonen den dagen och när jag satt och läste igenom artikeln kom min dotter som då var 6 år, och frågade ”Vad står det, mamma?”. Hon blev såklart nyfiken när hennes mamma var med i tidningen.

5

Jag svarade spontant ”Det står att jag vill hjälpa barn att tycka om sig själva”. Jag visste inte varifrån det kom – för så stod det ju egentligen inte. Det bara kom. Jag är en känslomänniska och gråter för allt (och då menar jag för även reklam för städutrustning ibland) – och tårarna kom även då. Precis då förstod jag vad jag gör, och varför jag gör det, vilket öppnade för allt som jag har gjort under 2012. Det handlar om människovärde.

Att barn är missnöjda med sina kroppar är oacceptabelt. Att ungdomar hetsar och hetsas till nedbrytande beteende på internet är förödande. Det är inte heller acceptabelt att vi vuxna är så genomgående missnöjda med oss själva och bantar, tränar sönder oss och klagar konstant på hur vi ser ut. Vilket människovärde har vi egentligen? Är våra barn och vi själva inte värda mer än så här?

Jag bryr mig inte om pengar och framgång. Jag blir ofta fnyst rakt i ansiktet av andra företagare som anser att jag inte kan leva på mina ambitioner. Och varje gång tänker jag: Jag bryr mig inte. För det gör jag inte. Mina ambitioner handlar om människovärde. Om ett samhälle där vi inte behöver bombarderas med felaktiga och osunda budskap om vad vi ska äta och hur vi ska se ut. Jag är trött på det och vill ge mitt liv till det. Som tur är har jag hela min (utsträckta) familj bakom mig som stöttar på alla sätt som finns. Och för det är jag tacksam.

Jag är också tacksam för de möjligheter jag fått under 2012. Utan dessa möten med rätt personer, som också har hjärtat på rätt ställe, hade jag inte kommit så här långt. I år har jag blivit företagare på riktigt. Med sikte på att göra en förändring i samhället som innebär ett förbättrat liv för både vuxna och barn.

Det är enkelt att vara med att förändra. Låt bli att klanka ner på dig och själv och andra, välj att inte blunda för det som är jobbigt att läsa om, våga prata om det – och hjälp oss sprida sunda ideal om kropp och hälsa. Det är folkhälsa på riktigt.

Bild: Livskick

Mer att läsa

3 kommentarer

  1. 1
  2. 2

    Så bra! Så bra skrivet och jag blir återigen påmind hur mkt jag tycker om mkt av det du skriver om. Brinner för samma sak som du,

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>