Nyckeln till lycka funnen, enligt forskare

Att vara lycklig är en av de mest basala mänskliga behoven. Samtidigt är lyckan något som många aldrig finner, eller åtminstone som många upplever är svårt att uppnå. Nu har forskare hittat två nycklar till att känna sig lyckligare, och behålla den känslan.

lycka

Att finna lyckan kan vara en jakt som aldrig slutar. Man vet att en persons lycka kan öka efter större livsförändringar, till exempel att bli kär och inleda ett förhållande – men med tiden tenderar den lyckan att återgå till sin tidigare nivå.

En ny modell har tagits fram som ska hjälpa människor att behålla högre nivåer av lycka som uppnåtts av fördelaktiga förändringar. Modellen består av två komponenter:

  • att hela tiden uppleva nya och positiva livsförändrande erfarenheter,
  • och att hela tiden uppskatta vad man redan har och inte vilja ha mer inom en allt för snar framtid.

För att ta fram modellen fick nästan fem hundra personer delta i en studie där man först tog redan på hur lyckliga de var. Sex veckor senare fick deltagarna identifiera en ny positiv upplevelse som förändrat deras liv och gjort dem lyckligare. Sex veckor efter det utvärderades huruvida denna boost i lycka fortfarande fanns där. För några gjorde den det, men för de flesta hade lyckan falnat.

De personer vars lyckonivå sjunkit hade vant sig vid förändringen som gjorde dem lyckliga till en början. De slutade antingen att vara lyckliga för att de ville ha mer, och höjde sina kriterier för vad som skulle göra dem lyckliga – eller så slutade de helt enkelt att skapa nya positiva upplevelser kring sin första livsavgörande erfarenhet. Till exempel kanske de slutade göra roliga saker med sin nya pojk- eller flickvän och började önska att han eller hon var snyggare.

Några personer kunde uppskatta vad de hade och fortsatte skapa nya upplevelser och klarade av att behålla lyckonivån.

Genetik och andra faktorer gör att alla människor har en egen basnivå av lyckokänslor. En del är sprudlande – andra är lite mer dystra. Men även om olika individers basnivå är olika antyder forskningen att alla kan träna upp förmågan att hålla sig på den övre nivån av lycka. Alltså ska vi kunna ta oss själva från att må bra till att må fantastiskt bra.

Att köpa sin lycka tror inte forskarna för den här studien på. Även om en ny pryl kan boosta lyckokänslorna så måste inköpet uppskattas på nytt varje dag för att ha en långvarig effekt på lyckan.

– Problemet med många inköp är att de tenderar att bara läggas på hög och tillför ingenting nytt, säger Kennon Sheldon, professor i psykologi. Att förlita sig på att bli lycklig av materiella inköp kan leda till att en person strävar efter mer och mer tillfredsställelse, precis som ett beroende. Därför fungerar shopping enbart som en ”quick fix”.

Modellen som tagits fram i den här studien kan hjälpa människor att minska besvikelsen efter exempelvis stora inköp.

– Om du renoverar huset ska du njuta av det och ha många lyckliga upplevelser i den nya miljön – men inte jämföra ditt hus och nya inredning med grannens, säger Sheldon.

Lycka är inte att få vad du vill ha, utan att vilja ha vad du får. 

Källa: K. M. Sheldon, S. Lyubomirsky. The Challenge of Staying Happier: Testing the Hedonic Adaptation Prevention Model. Personality and Social Psychology Bulletin, 2012; 38 (5): 670 DOI: 10.1177/0146167212436400

Bild: Pixabay

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>