Nyttan med fett och att skilja på begreppen

Att större delen av det svenska samhället ska ha anammat en diet med mycket fett är enligt en undersökning från Livsmedelsverket helt fel. I undersökningen visade det sig nämligen att endast 3 % av befolkningen tror på nyttan med mycket fett.

Visst är det trendigt med mat. Man ska vara insatt – och även om man inte är det låtsas man lite för att inte hamna utanför. Fettkriget pågår fortfarande och trots rapporter om att högfettdieter är skadligt för kroppen fortsätter anhängarna att må bra på sin kosthållning, i alla fall i dagsläget.

För att återgå till undersökningen nämnd ovan, så visade det sig att svenskarnas uppfattning om vad som är bra fett överlag stämmer med Livsmedelsverkets kostråd, och bara 3 % av de tillfrågade tror att det är bäst för hälsan att äta mycket fett.

  • 38 % tror att det i första hand är bra att minska mängden animaliskt fett, från till exempel smör och charkuterier
  • 18 % tror att man i första hand bör minska mängden fett, oavsett typ av fett
  • bland de yngre är det ännu fler, 47 %, som tror att det är hälsosamt att minska på det animaliska fettet

Nu är det ju så att man inte alltid handlar efter vad man vet, dvs även om man har en viss kunskap om något behöver man inte leva efter det förhållningssättet. Vi vet ju redan att det endast är en liten del av befolkningen som faktiskt följer Livsmedelsverkets råd, trots att man tydligen tror att de är sunda råd.

Att det trycks mycket på att mättat fett är skadligt kan dock vara aningen vilseledande.

”Orsaken till att det inte nyttigt att äta mycket smör, grädde och feta charkprodukter är att de innehåller mycket mättat fett. Även om vissa människor behöver minska sitt fettintag, är det för de flesta viktigast att välja rätt sorts fett. Risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man väljer fleromättat fett som finns i olja, mjuka margariner och fet fisk. Detta stärks även av den allra senaste forskningen.”

Till exempel har vi kokosfett, som är ett vegetabiliskt mättat fett och visats ha många bra fördelar för kroppen, till skillnad från smör, som är ett animaliskt mättat fett som istället har negativ effekt på blodfetter och hjärtats hälsa. Animaliskt mättat fett ökar risken för förkalkning av kärlen som i sin tur leder till högt blodtryck och minskat utrymme i kärlen. Högt blodtryck i samband med trängre kärl ökar i sin tur risken för ”blodklumpar” – och sådan trombosbildning ökar risken för att kärlen blir oträngbart för blodet till slut – det är då en propp eller hjärtinfarkt uppstår.

De omättade fettsyrorna kan vi bland annat finna i vegetabiliska livsmedel så som oljor, nötter, frön och avokado samt i animaliska livsmedel i form av fet fisk. Dessa omättade fettsyror har en skyddande effekt på våra kärl då det sänker det onda kolesterolet (LDL) och därmed höjer kvoten av det mer godartade och kärlvidgande kolesterolet (HDL). I fisk, oljor, nötter, avokado, oliver och nötter hittar vi även andra näringsämnen, bland annat fettlösliga vitaminer, mineraler och inte minst våra viktiga antioxidanter – vilka också är kärlvidgande och förhindrar oxiderande processer i kärlen.

”Att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett stämmer inte – näringsexperter världen över är överens om att många skulle behöva äta mer fleromättat fett och mindre mättat fett”, säger Anette Jansson chef för rådgivningsenheten på Livsmedelsverket.

När vi nu ändå pratar om Livsmedelsverket, så kan sägas att i samma undersökning visade det sig att många konsumenter har förtroende för Livsmedelsverket, vilket reflekteras dåligt i media, som istället ofta ger en helt annan bild.

  • förtroendet är störst i åldersgrupperna 16-29 och 30- 49 år
  • den enskilda grupp som har störst förtroende är barnfamiljerna.

Undersökningen redovisar också hur konsumenterna värderar Livsmedelsverkets styrkor och svagheter.

Styrkor:

  • hög kompetens
  • står på vetenskaplig grund
  • visar öppenhet mot konsumenterna
  • följer med i samhällsutvecklingen

Svagheter:

  • Livsmedelsverket kännetecknas inte av att erbjuda nya tjänster eller för att främja matglädje

Om detta är en reell bild över hur det faktiskt är kan vi inte svara på, men visst har även vi fått känslan av att man ”ska” misstro Livsmedelsverket och därtill hörande yrkeskategorier? Är det inte vad ”Fettdoktorn” och anhängarna vill förmedla? Självklart ska man tänka kritiskt och ta reda på fakta, men det innebär inte att man måste vara på ena eller andra sidan.

Källor:

Läs också:

Av Johanna Arogén och Lotta Mårtensson

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>